ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
Φώτο: Shutterstock

Πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ για το 2026, στο Τέξας

Ο Τσαρλς Βίκτορ Τόμσον, 55 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ στο Τέξας, για διπλό φόνο το 1998. Είναι η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ για το 2026.

Στο Τέξας πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ για το 2026, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο 55χρονος Τσαρλς Βίκτορ Τόμσον εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στη φυλακή του Χάντσβιλ, μετά την καταδίκη του για τον φόνο το 1998 της πρώην φίλης του και του νέου συντρόφου της.

Ο Τόμσον κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία με πυροβόλο όπλο του Ντάρεν Κιθ Κέιν, 39 ετών, και της Ντενίζ Χέισλιπ στο σπίτι της τελευταίας. Ο Κέιν έχασε τη ζωή του αμέσως, ενώ η Χέισλιπ υπέκυψε στα τραύματά της μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο.

Το 2025 καταγράφηκαν 47 εκτελέσεις στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια επίδοση από το 2009, όταν είχαν σημειωθεί 52. Οι περισσότερες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος της ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου στην Αλαμπάμα, την οποία ειδικοί του ΟΗΕ συγκρίνουν με μορφή «βασανιστηρίου».

Συνολικά, η εφαρμογή της θανατικής ποινής παραμένει γεωγραφικά περιορισμένη, καθώς το 2025 μόλις 11 πολιτείες – κυρίως στον αμερικανικό Νότο – προχώρησαν σε εκτελέσεις, ενώ νέες καταδίκες σε θάνατο επιβλήθηκαν σε οκτώ από αυτές.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε άλλες τρεις (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια) ισχύει μορατόριουμ στην εφαρμογή της, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών κυβερνητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εννέα κρίσιμες πολιτείες κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας στις εκλογές

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις έδρες για να ελέγξουν ξανά τη Γερουσία. Από τις 35 έδρες που κρίνονται, μόνο εννέα πολιτείες θεωρούνται αμφίρροπες. Στη Βόρεια Καρολίνα έχουν καλές πιθανότητες με τον Ρεπουμπλικάνο Τίλις να αποχωρεί.
ΗΠΑ και Ιράν πολεμική ένταση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν προειδοποιεί για «μακράς διάρκειας» πόλεμο μετά τις απειλές Τραμπ

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως νέα εχθροπραξία θα οδηγήσει σε μακρύτερο πόλεμο, απαντώντας στις απειλές Τραμπ για πλήγματα στο Ιράν. Ο Τραμπ δηλώνει πως μπορεί να δράσει άμεσα αν το κρίνει αναγκαίο.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δικαστής απέρριψε την προσφυγή Τραμπ για τις εκλογές στην Αλάσκα

Ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης Τραμπ για να αποτραπεί η επικύρωση της ήττας του γερουσιαστή Νταν Σάλιβαν στην Αλάσκα, πλήγμα στις προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει τις πολιτειακές εκλογικές διαδικασίες.