ΓΔ: 2141.17 1.08% Τζίρος: 184.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:02
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κυματίζουν δίπλα-δίπλα σε καθαρό ουρανό.

Ρούμπιο: Σύντομα ξανά αμερικανική διπλωματία στη Βενεζουέλα

Η νέα ηγεσία της Βενεζουέλας, μετά τη σύλληψη του Μαδούρο σε αμερικανική επιχείρηση, επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπογράφοντας συμφωνίες και προωθώντας μεταρρυθμίσεις υπό αμερικανική πίεση.

Σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας καταγράφονται μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Καράκας και τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρκο Ρούμπιο στη Γερουσία.

Η πρώην αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της χώρας. Υπό αμερικανική πίεση, η νέα κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες για το πετρέλαιο με τις ΗΠΑ, προώθησε αλλαγές στη νομοθεσία για τους υδρογονάνθρακες και απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους.

Ωστόσο, η Ροδρίγκες έχει εκφράσει δημόσια δυσαρέσκεια για τις αμερικανικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι «φτάνει πια» με τις «διαταγές της Ουάσιγκτον». Παρά τη συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με περαιτέρω στρατιωτική δράση αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα αιτήματά τους.

Ο Ρούμπιο, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια «γεμάτη σεβασμό και παραγωγική» γραμμή επικοινωνίας με τους νέους ηγέτες της Βενεζουέλας. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν διπλωματική αποστολή στη χώρα, ενισχύοντας την παρουσία τους και επιδιώκοντας τον περιορισμό της κινεζικής, ρωσικής και ιρανικής επιρροής.

Παράλληλα, ο Ρούμπιο συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ενώ στο Κογκρέσο κορυφώνεται η συζήτηση για το κατά πόσο ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες χωρίς έγκριση. Πρόσφατη ψηφοφορία έδειξε βαθιές διαφωνίες, με πέντε Ρεπουμπλικάνους να στηρίζουν ψήφισμα για περιορισμό των εξουσιών του προέδρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μετάβαση σε μια «φιλική, σταθερή, ευημερούσα Βενεζουέλα», με ελεύθερες εκλογές. Ωστόσο, μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις ενέργειες στη Βενεζουέλα και την κατάργηση προγραμμάτων ξένης βοήθειας.

Η συζήτηση για τον ρόλο του Κογκρέσου στη λήψη αποφάσεων για στρατιωτικές επεμβάσεις εντείνεται, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα νέο παρατεταμένο πόλεμο χωρίς επαρκή διαβούλευση. Η στάση του Τραμπ και οι δηλώσεις του για ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Βενεζουέλα και σε άλλες περιοχές προκαλούν αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κογκρέσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων κατά της μεταβατικής προέδρου της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ ήραν σήμερα τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία Καράκας μετά από 7 χρόνια

Οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στο Καράκας μετά από επτά χρόνια, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη Μαδούρο. Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ ασκεί προσωρινή προεδρία, ενώ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν αποσύρεται η δίωξη κατά Μαδούρο από τον δικαστή της υπόθεσης

Ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε χαμογελαστός στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλώσεις. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για παύση δίωξης λόγω διαδικαστικού θέματος με τις πληρωμές τους.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

Δύο μήνες μετά τη σύλληψη του Μαδούρο από τις ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Καράκας συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις τους, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική συμφιλίωση.