ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καβάφης

Αίγυπτος: Με συναυλία στην Όπερα του Καΐρου άνοιξαν τα Καβάφεια 2019

Σε κλίμα που υπογραμμίζει τους μακρόχρονους, σταθερούς δεσμούς του ελληνικού και του αιγυπτιακού λαού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου η έναρξη των «Καβαφείων 2019» στην Όπερα του Καΐρου.

Σε κλίμα που υπογραμμίζει τους μακρόχρονους, σταθερούς δεσμούς του ελληνικού και του αιγυπτιακού λαού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου η έναρξη των «Καβαφείων 2019» στην Όπερα του Καΐρου.

Το παρών έδωσαν η ελληνική ομογένεια του Καΐρου, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νίκος Γαρηλίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα πολιτιστικών σχέσεων της Αιγύπτου Αμίρ Ναμπίχ, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – το οποίο διοργανώνει τα Καβάφεια – εκπρόσωποι φορέων της Αιγύπτου, νέοι Αιγύπτιοι φιλόμουσοι, εκ των οποίων κάποιοι είναι σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας, κ.ά..

Στην τελετή απονεμήθηκαν τα διεθνή λογοτεχνικά βραβεία Καβάφη, στα οποία κατέληξε εφέτος η αρμόδια κριτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου: ποίησης στον Άχμεντ Μπεχίτ, πεζογραφίας στην Ετιντάλ Οσμάν, δοκιμίου στον Γιούσεφ Ναφάλ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ατμοσφαιρική συναυλία μελοποιημένης ελληνικής ποίησης με τους Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο ενώ το αιγυπτιακό συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς ερμήνευσε για πρώτη φορά μελοποιημένη στα αιγυπτιακά αραβικά την «Ιθάκη» και τις «Φωνές» του Καβάφη.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα Καβάφεια 2019 είναι το καθιερωμένο Διεθνές Συμπόσιο το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα 2α Οκτωβρίου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με θέμα «Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός» όπου συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πανεπιστημιακοί. Το διήμερο Διεθνές Συμπόσιο για τον γεννημένο στην Αλεξάνδρεια παγκοσμίου απήχησης Έλληνα ποιητή διεξάγεται δύο χρόνια μετά την ιδιαίτερη επιτυχία των Καβαφείων 2017, που επίσης διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη μνήμη της« ψυχής» του θεσμού, Κωστή Μοσκώφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία εκτός πρωτοβουλίας Τραμπ, μπαίνει η Αίγυπτος

Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη ανησυχίες για το Σύνταγμα. Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει επιφυλάξεις στους δυτικούς συμμάχους, ενώ η Μελόνι δεν θα πάει στο Νταβός.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυσιπλοΐα ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου

Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στο Κάιρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αιγυπτιακή αποστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη νέων ακτοπλοϊκών γραμμών.
Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Πρόσκληση Τραμπ στην Ελλάδα για το Συμβούλιο Ειρήνης

Η Ελλάδα εξετάζει την πρόσκληση του Προέδρου Τραμπ να γίνει ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της χώρας σε διεθνείς πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Αμφισβητεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση για τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής διοίκησης της Γάζας, η οποία ανακοινώθηκε από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία, και δεν συντονίστηκε με το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προσκαλεί τους Ερντογάν και Σίσι στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, προσκαλώντας τον ως ιδρυτικό μέλος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα. Ο Τραμπ θα προεδρεύει, ενώ συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι Τουρκίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.
Ποδόσφαιρο γκολ δίχτυ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μανέ οδηγεί τη Σενεγάλη ξανά σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Η Σενεγάλη, πρωταθλήτρια Αφρικής 2021, επικράτησε 1-0 της Αιγύπτου του Σαλάχ στον πρώτο ημιτελικό με γκολ του Μανέ, εξασφαλίζοντας θέση στον τελικό της Κυριακής (18/1), όπου θα αντιμετωπίσει Μαρόκο ή Νιγηρία.