ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άνθρωπος σε χιονοθύελλα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Σφοδρή χειμερινή καταιγίδα πλήττει εκατομμύρια με χιόνι και ψύχος

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ετοιμάζονται για ισχυρή χιονοθύελλα που αναμένεται να σαρώσει τις ΗΠΑ με ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, ενώ ο μετεωρολόγος Ράιαν Μόι προειδοποιεί για τον χειρότερο χειμώνα των 40 ετών.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει μιας ισχυρής χειμερινής καταιγίδας που αναμένεται να πλήξει τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας περιοχές από τις Μεγάλες Πεδιάδες έως τις μεγάλες πόλεις της ανατολικής ακτής, με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ προειδοποιεί για πυκνή χιονόπτωση, «καταστροφική συσσώρευση πάγου» και «πολικές θερμοκρασίες με επικίνδυνα ψυχρούς ανέμους». Όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο τους, η χιονοθύελλα θα έχει «μεγάλο όγκο και μακρά διάρκεια».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ράιαν Μόι, «οι επόμενες 10 ημέρες του χειμώνα θα είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών στις ΗΠΑ». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να είστε έτοιμοι για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος με θερμοκρασίες στο εξωτερικό κάτω των -18 βαθμών Κελσίου».

Στο Τέξας, όπου το 2021 μια αντίστοιχη καταιγίδα είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι κάτοικοι λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής, «αυτή τη φορά έχω μία γεννήτρια, είμαι έτοιμος».

Ήδη, έντονη χιονόπτωση καταγράφεται στο βορειοδυτικό Τέξας και την Οκλαχόμα, ενώ περισσότεροι από 150 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει συστάσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τουλάχιστον 14 πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, σχεδόν 1.800 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα έχουν ήδη ακυρωθεί, με τις περισσότερες να αφορούν το Ντάλας του Τέξας, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η κυβερνήτρια Κάθι Χότσουλ προειδοποίησε τους πολίτες να μην υποτιμήσουν το κρύο, επισημαίνοντας ότι «πέντε ή έξι λεπτά σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία».

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Truth Social, αμφισβήτησε εκ νέου την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας: "Ένα κύμα ψύχους ρεκόρ αναμένεται να πλήξει 40 πολιτείες. Σπάνια έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Άραγε οι επαναστάτες του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να μου εξηγήσουν: Τι συνέβη με την κλιματική αλλαγή;"

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο Βαγδάτης

Επίθεση με drone σημειώθηκε το βράδυ σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, προκαλώντας πυρκαγιά σε αποθήκες. Η βάση φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά από άλλες χώρες βοήθεια για την ασφάλεια στα Στενά Χορμούζ

Ο Τραμπ ζήτησε από άλλες χώρες να συμβάλουν στην προστασία των Στενών του Χορμούζ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα συντονιστούν μαζί τους. Τόνισε πως πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία, χωρίς να αναφέρει ποιες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ λέει «όχι» σε διαπραγματεύσεις ειρήνης με το Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε προσπάθειες συμμάχων για διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές. Το Ιράν αρνείται εκεχειρία χωρίς διακοπή επιθέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ Ομάν προσπαθεί να μεσολαβήσει.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Περιορισμένες ζημιές στα περισσότερα αεροσκάφη μας στη Σαουδική Αραβία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως τέσσερα από τα πέντε αεροσκάφη που επλήγησαν σε επίθεση στη Σαουδική Αραβία δεν υπέστησαν σχεδόν καμία ζημιά και επέστρεψαν σε υπηρεσία, ενώ το πέμπτο θα επισκευαστεί σύντομα.