ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Πρασινίζει την Ανταρκτική η κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε ότι τα φύκια στην ήπειρο αυτή απορροφούν επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που αναλογούν σε 875.000 ταξίδια με αυτοκίνητο κατά μέσον όρο.

Τμήματα της Ανταρκτικής Χερσονήσου θα αλλάξουν χρώμα καθώς το "πράσινο χιόνι" που προκαλείται από την άνθιση του φυτοπλαγκτού (Σ.τ.Σ: δηλαδή τη ραγδαία αύξηση ή συσσώρευση πληθυσμού φυκιών σε υδάτινα οικοσυστήματα) αναμένεται να εξαπλωθεί αφού αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρότι συχνά θεωρείται ότι εκεί δεν συναντάται χλωρίδα, στην Ανταρκτική υπάρχουν πολλοί τύποι από φύκια, τα οποία αναπτύσσονται στο μισολιωμένο χιόνι και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και από την οργάνωση British Antarctic Survey συνδύασαν εικόνες από δορυφόρο με παρατηρήσεις επί του εδάφους για να εντοπίσουν την παρούσα έκταση πράσινων φυκιών στην ξηρότερη ήπειρο του κόσμου.

Αναγνώρισαν περισσότερους από 1.600 διαφορετικούς τύπους πράσινου φυτοπλακτού πάνω στο χιόνι σε όλη την έκταση της χερσονήσου του 1,9 εκατομμυρίου τ.χλμ.

«Παρότι οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ανταρκτική, όπου είναι τόσο περιορισμένη η χλωρίδα, η ποσότητα αυτή βιομάζας είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλοί θεωρούν ότι στην Ανταρκτική υπάρχουν μόνο χιόνι και πιγκουίνοι. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξει κάποιος στις παρυφές της ηπείρου υπάρχει πολλή χλωρίδα», λέει στο AFP ο Ματ Ντέιβι του Τμήματος Φυτοβιολογίας του Κέμπριτζ.

Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε ότι τα φύκια στην ήπειρο αυτή απορροφούν επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που αναλογούν σε 875.000 ταξίδια με αυτοκίνητο κατά μέσον όρο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η πλειονότητα της άνθισης του φυτοπλαγκτού συντελείτο εντός πέντε χιλιομέτρων από μια αποικία πιγκουίνων καθώς οι ακαθαρσίες των πουλιών αυτών συνιστούν ένα εξαιρετικό λίπασμα.

Οι πολικές περιοχές θερμαίνονται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλα μέρη του πλανήτη και η επιστημονική ομάδα προέβλεψε ότι οι παράκτιες περιοχές της Ανταρκτικής δεν θα έχουν σύντομα φύκια καθώς τα καλοκαίρια δεν υπάρχει πλέον χιόνι.

Όπως εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και ερευνητής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του τμήματος NERC Field Spectroscopy Facility στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Αντριου Γκρέι, «αντιστρόφως, στα βόρεια της χερσονήσου είδαμε μεγάλη συσσώρευση πληθυσμού φυκιών και υποθέτουμε ότι πιθανόν να δούμε και μεγαλύτερη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πράσινο χιόνι», που εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ύψη, θα «αντισταθμίσει» τις επιπτώσεις από την απώλεια του πληθυσμού φυκιών στο επίπεδο της θάλασσας.

Ενώ οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί φυκιών συνεπάγονται μεγαλύτερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, τα φυτά μπορούν να έχουν έναν μικρό αλλά αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική ανακλαστικότητα, δηλαδή στο πόση από τη θερμότητα του ήλιου αντανακλάται πίσω στην επιφάνεια της Γης.

Ενώ το λευκό χιόνι αντανακλά το 80% της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω του, για το πράσινο χιόνι το ποσοστό αυτό είναι περίπου 45%.

Η επιστημονική ομάδα ωστόσο ανακοίνωσε ότι η μειωμένη ανακλαστικότητα είναι απίθανο να έχει επιπτώσεις στο κλίμα της Ανταρκτικής σε σημαντικό βαθμό.

Το πράσινο, μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό χρώμα, μετά το λευκό, που εμφανίζεται στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα τη διεξαγωγή παρόμοιων μελετών για τα κόκκινα και πορτοκαλί φύκια παρότι αυτό είναι δυσκολότερο να χαρτογραφηθεί από το διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιχθυοκαλλιέργειες θαλάσσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ανδριανός: Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Ο Γ. Ανδριανός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ελληνικής αλιείας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρέπει να συνδυάζεται με τη στήριξη των επαγγελματιών.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: 20 εκατ. στρέμματα κάηκαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Η Ινδονησία θα δεχθεί βοήθεια από Μαλαισία και Σιγκαπούρη για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν σχεδόν 20 εκατ. στρέμματα φέτος, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Nusantara Atlas.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση έως το 2027 για μελέτη αλυσίδας αξίας 1,6 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2027 η πράξη για τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης. Το έργο αφορά καινοτομία-τεχνολογία, έχει κόστος 1,6 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από τη ΓΓ Έρευνας.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στις 14 κορυφαίες χώρες υπερυπολογιστών, λέει η κυβέρνηση

Εγκαινιάστηκε ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» στο Λαύριο με παρουσία Μητσοτάκη, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις κορυφαίες 14 χώρες διεθνώς. Ανακοινώθηκαν θετικά στοιχεία για Δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα έτη.
υδρογόνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπαοτού της Εσωτερικής Μογγολίας οδηγεί στην πράσινη υδρογονοκίνηση

Η Εσωτερική Μογγολία, που στηριζόταν στον άνθρακα, πλέον παράγει πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ, καθώς στην Κίνα αναπτύσσονται εμπορικής κλίμακας έργα υδρογόνου, με στήριξη της κυβέρνησης και 41 νέα πιλοτικά προγράμματα από το 2025.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνολικά 250 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Οι πρόσφατες βροχές στην Αττική ανέδειξαν την ανάγκη για καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία. Η Περιφέρεια σχεδιάζει 30 έργα αξίας 250 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και στη διαρκή συντήρηση του δικτύου ρεμάτων για ουσιαστικά αποτελέσματα.