ΓΔ: 2597.45 -0.75% Τζίρος: 39.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:37
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Ελπίζω σε επίλυση της κρίσης στο Ιράν με διάλογο και διπλωματία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές στο Ιράν «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, προειδοποιώντας για παγίδες και δηλώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τις πρόσφατες ταραχές στο Ιράν ως «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, καλώντας τη να αποφύγει κάθε «παγίδα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Σε τηλεοπτική ομιλία του μετά το τέλος συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε χάος. Όπως ανέφερε, «παρατηρούμε όλα τα σενάρια που προσπαθούν να επιβάλουν μέσω του δρόμου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, με πολιτική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στον διάλογο και τη διπλωματία, το Ιράν θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου για τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία, με χιλιάδες θύματα. Ο Ερντογάν επισήμανε πως πριν από το πρόσφατο κύμα ταραχών, η ιρανική κυβέρνηση βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση λόγω πολυετών κυρώσεων, ενώ προσπαθούσε να ανακάμψει από τον πόλεμο του Ιουνίου με το Ισραήλ.

Σημείωσε επίσης ότι, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, το Ιράν αντιμετωπίζει απειλές για την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητά του. Υπογράμμισε πως η τουρκική εξωτερική πολιτική παραμένει προσανατολισμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της Άγκυρας σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εντείνει την αβεβαιότητα στην περιοχή.

Την ίδια θέση είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα αντιτίθεται σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για αντίδραση σε τυχόν ενέργεια των ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε πως κάθε «επιθετική ενέργεια» από ΗΠΑ ή Ισραήλ θα απαντηθεί αποφασιστικά, τονίζοντας πως και κάθε συμμετοχή γειτονικών χωρών θα έχει ανάλογη απάντηση, σε τηλεφωνικές επαφές και ανάρτηση στο Telegram.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επικοινωνία ΥΠΕΞ Αραγτσί με Τουρκία, Ομάν και Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίου με το Ισλαμαμπάντ. Σε επαφές με Ομάν και Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματίας για αποτροπή περαιτέρω κρίσης.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Τεχεράνη επιδιώκει συμφωνία μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ επέφεραν πλήγμα 20 προς 1 κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη κερδίσει στρατιωτικά και ότι η Τεχεράνη ζητά επίμονα συμφωνία, αλλά αμφιβάλλει αν αυτή μπορεί να τηρηθεί.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν παρά τις νέες συγκρούσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα συνεχιστούν παρά τις νέες συγκρούσεις, καλώντας σε ψυχραιμία και υπομονή. Αποδοκίμασε τα ιρανικά πλήγματα και σχολίασε τη στάση των ΗΠΑ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.