ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
Ο Ντόναλντ Τραμπ με χάρτη της Γροιλανδίας σε ψηφιακή συσκευή.

Ευρώπη: Ενότητα απέναντι στους δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που απείλησε με δασμούς ο Τραμπ λόγω της διαφωνίας τους για τη Γροιλανδία, δηλώνουν ενωμένες απέναντι στις απειλές και διαμηνύουν ότι θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ασφάλειας τους στην Αρκτική.

Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των απειλών για αύξηση δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της αντίθεσής τους στα σχέδιά του για τη Γροιλανδία, διαμηνύουν πως θα παραμείνουν ενωμένες στην απάντησή τους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι απειλές για επιβολή δασμών υποσκάπτουν τις διατλαντικές σχέσεις και ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν τις χώρες σε επικίνδυνη πορεία. Οι χώρες διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν ενωμένες και συντονισμένες στην αντίδρασή τους, τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους.

Η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, χαρακτηρίζοντάς την ως κοινό διατλαντικό συμφέρον.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό τη Δανία με την ονομασία Αρκτική Αντοχή, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με συμμάχους, ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Τέλος, οι οκτώ χώρες εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το βασίλειο της Δανίας και τον λαό της Γροιλανδίας, δηλώνοντας έτοιμες να συμμετάσχουν σε διάλογο που θα βασίζεται στις αξίες της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τις οποίες υπερασπίζονται σθεναρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ προς Ιράν: Διπλωματία και άμυνα αποτελούν εθνική κυριαρχία

Τα ΗΑΕ τονίζουν πως οι σχέσεις τους με ξένες χώρες είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, απορρίπτοντας τις ιρανικές κατηγορίες, ενώ διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε απειλές μετά νέες εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε αντιτρομοκρατική στρατηγική για τη Δύση

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική με στόχο την εξουδετέρωση απειλών στο δυτικό ημισφαίριο και την αποδυνάμωση των καρτέλ, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά ότι το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η κατάσταση στο Ιράν εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: «Περίεργη» η κριτική Τραμπ στον Πάπα, λέει ο καρδινάλιος Παρολίν

Ο καρδινάλιος Παρολίν χαρακτήρισε «περίεργες» τις επιθέσεις Τραμπ στον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για το Ιράν. Απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια, ενώ αύριο ο πάπας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρούμπιο στο Βατικανό.