ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
έμβλημα ICE ΗΠΑ

ΗΠΑ: Όλο και περισσότεροι εναντίον των αστυνομικών μεθόδων μετανάστευσης

Ο γνωστός πόντκαστερ Τζο Ρόγκαν συνέκρινε τη μετανάστευτική αστυνομία ICE με τη Γκεστάπο, αν και υποστήριξε τον Τραμπ, εντείνοντας τη συζήτηση για τις σκληρές μεθόδους απέλασης της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ICE στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων, καθώς οι μέθοδοι δράσης της παρομοιάζονται πλέον με εκείνες της Γκεστάπο. Η σύγκριση αυτή προέρχεται όχι μόνο από ακτιβιστές, αλλά και από τον γνωστό πόντκαστερ Τζο Ρόγκαν, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δηλώσεις του Ρόγκαν εντείνουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές της ICE, η οποία εφαρμόζει την πολιτική μαζικών απελάσεων μεταναστών χωρίς έγγραφα, όπως είχε εξαγγείλει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με τις ενέργειες της υπηρεσίας, ειδικά μετά το περιστατικό στη Μινεάπολη όπου πράκτορας της ICE πυροβόλησε θανάσιμα τη Ρενέ Γκουντ, μητέρα τριών παιδιών.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Quinnipiac, το 57% των ψηφοφόρων καταδικάζει τις πρακτικές της ICE. Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους Δημοκρατικούς (94%) και στους ανεξάρτητους (64%), ενώ το 84% των Ρεπουμπλικανών παραμένει υποστηρικτικό. Παράλληλα, δημοσκόπηση των YouGov/The Economist δείχνει για πρώτη φορά πλειοψηφία (46%) υπέρ της κατάργησης της ICE έναντι 43% που διαφωνεί.

Ο Τζο Ρόγκαν, σχολιάζοντας τις εφόδους της υπηρεσίας, τόνισε: «Δεν θες άνθρωποι με στρατιωτικό εξοπλισμό να γυρίζουν στους δρόμους και ν’ αρπάζουν ανθρώπους — πολλοί από τους οποίους αποκαλύφθηκε ότι είναι αμερικανοί πολίτες που απλά δεν είχαν χαρτιά πάνω τους. Θα γίνουμε η Γκεστάπο, ‘πού είναι τα χαρτιά σας;’ Εκεί έχουμε φτάσει;»

Παράλληλα, ο σχολιαστής Μπεν Μπέρτζις χαρακτήρισε τον Ρόγκαν ως τον «πιο διάσημο αναποφάσιστο ψηφοφόρο» της Αμερικής, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που προκαλεί η μεταστροφή του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, υπερασπίστηκε τη σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι τα μέλη της ICE «απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν τον νόμο» και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για διασπορά αρνητικής εικόνας.

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο καθηγητής Δικαίου Στίβεν Σουίν από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο, σημειώνουν ότι οι πρακτικές της ICE – όπως οι έλεγχοι ταυτοτήτων χωρίς «εύλογη υποψία» – έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του αμερικανικού δικαίου. Επισημαίνει ότι όταν οι πράκτορες ζητούν έγγραφα από ειρηνικούς διαδηλωτές ή στοχοποιούν άτομα λόγω εθνικής ή φυλετικής ταυτότητας, πολλοί το εκλαμβάνουν ως πρακτική «δικτατορικών ή ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Σημαντική ανησυχία προκαλεί επίσης η ταχεία αύξηση του προσωπικού της ICE, που έχει φτάσει τους 22.000 πράκτορες σε εθνικό επίπεδο, με την εκτελεστική εξουσία να παρέχει «απόλυτη ασυλία» στη δράση τους. Τόσο ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, όσο και ο πρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους στην υπηρεσία και τις πρακτικές της.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, εσωτερικές δημοσκοπήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν πτώση της υποστήριξης προς την ICE ακόμη και μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου φέρεται να δηλώνει ότι ο ίδιος επιθυμεί μεν μαζικές απελάσεις, αλλά δεν εγκρίνει την αρνητική εικόνα που δημιουργείται από τις αμφιλεγόμενες μεθόδους της υπηρεσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Κογκρέσο ΗΠΑ: Πρωτοβουλία κατά της πώλησης κινητήρων στα τουρκικά KAAN

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της πώλησης κινητήρων της General Electric στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας παρών στην εκδήλωση της πρεσβείας ΗΠΑ για τα 250 χρόνια

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην εκδήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα 250 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Χ.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρός καύσωνας πλήττει την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ

Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς, κυρίως σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, με αποπνικτική ζέστη και αυξημένη υγρασία που ίσως επηρεάσει το Μουντιάλ και τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο 4,2% η ανεργία Ιουνίου, κάτω οι νέες θέσεις εργασίας

Η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,25% τον Ιούνιο, όμως δημιουργήθηκαν μόλις 57.000 νέες θέσεις αντί για 110.000. Απώλειες σημειώθηκαν σε εστίαση και τουρισμό, παρά τις προσδοκίες για αύξηση λόγω του Μουντιάλ.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα της πρέσβης ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αφροδίτη Νέστορα

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ εξέφρασε συλλυπητήρια για την απώλεια της Βάγιας Νέστορα και καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.