Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου στη Γερμανία, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Χονδρικού Εμπορίου (BGA). Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης σε 780 επιχειρήσεις-μέλη, περισσότεροι από το ένα τρίτο των χονδρεμπόρων εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2026.
Ο πρόεδρος της BGA, Ντιρκ Γιαντούρα, παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία τονίζοντας ότι «με ανάπτυξη 0,7% βρισκόμαστε πιο κοντά στη στασιμότητα, όχι στην ανάπτυξη». Παράλληλα, πολλές εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθεματικά τους, όπως αναφέρεται στην έρευνα.
Ο κ. Γιαντούρα υπογράμμισε πως τα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω επιβάρυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι χωρίς σαφές μήνυμα για ανάπτυξη και σταθεροποίηση, ο κίνδυνος πτωχεύσεων και απωλειών θέσεων εργασίας είναι άμεσος για πολλές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει «θάρρος για δύσκολες αποφάσεις» και να απομακρυνθεί από την πολιτική των υποσχέσεων, επισημαίνοντας πως «πρέπει να απέχετε από προεκλογικές υποσχέσεις. Σταματήστε την πελατειακή πολιτική».