ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Οικονομία Γερμανίας πτώση
Η εικόνα απεικονίζει τη νομισματική κρίση και πτώση της οικονομίας στη Γερμανία.

Γερμανοί χονδρέμποροι προβλέπουν νέα πτώση πωλήσεων και ζητούν δράση

Οι Γερμανοί χονδρέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας πτώση πωλήσεων και το 2026, με εξαντλημένα αποθέματα, και ζητούν από την κυβέρνηση γενναίες αποφάσεις αντί για υποσχεσιολογία, προειδοποιώντας για λουκέτα και χαμένες θέσεις.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου στη Γερμανία, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Χονδρικού Εμπορίου (BGA). Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης σε 780 επιχειρήσεις-μέλη, περισσότεροι από το ένα τρίτο των χονδρεμπόρων εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2026.

Ο πρόεδρος της BGA, Ντιρκ Γιαντούρα, παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία τονίζοντας ότι «με ανάπτυξη 0,7% βρισκόμαστε πιο κοντά στη στασιμότητα, όχι στην ανάπτυξη». Παράλληλα, πολλές εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθεματικά τους, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Ο κ. Γιαντούρα υπογράμμισε πως τα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω επιβάρυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι χωρίς σαφές μήνυμα για ανάπτυξη και σταθεροποίηση, ο κίνδυνος πτωχεύσεων και απωλειών θέσεων εργασίας είναι άμεσος για πολλές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει «θάρρος για δύσκολες αποφάσεις» και να απομακρυνθεί από την πολιτική των υποσχέσεων, επισημαίνοντας πως «πρέπει να απέχετε από προεκλογικές υποσχέσεις. Σταματήστε την πελατειακή πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα Κίνας στη Γερμανία για προστασία των ελεύθερων συναλλαγών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ κάλεσε τη Γερμανία να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την προάσπιση της πολυμέρειας και των ελεύθερων συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δικαιότερο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από 8.200 διαταγές απέλασης αλλοδαπών για το 2025

Το 2025, η Γερμανία ακύρωσε 8.232 άδειες παραμονής αλλοδαπών, λιγότερες απ' τις 9.277 του 2024, σύμφωνα με κυβερνητική απάντηση στη Βουλή. Πρωτιά στις διαταγές απέλασης είχαν υπήκοοι Γεωργίας, Αλβανίας και Τουρκίας.
Λογότυπο Deutsche Welle
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ζητά την απελευθέρωση δημοσιογράφου της DW στην Τουρκία

Η Γερμανία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Deutsche Welle Αλιτζάν Ουλουντάγκ, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αβάσιμες.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κριτική σε ηγέτες για τις προτεραιότητές τους σε περίοδο κρίσης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή του δημάρχου Βερολίνου να παίξει τένις την ώρα του μπλακ-άουτ, ενώ ο πρωθυπουργός Βρανδεμβούργου σκόπευε να φύγει διακοπές εν μέσω κυβερνητικής κρίσης. Σφοδρή κριτική και από συμμάχους τους.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

Ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας SPD και BSW, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λόγω αποχώρησης τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση θα λειτουργεί ως μειοψηφίας.