ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν για Ιράν: Καταστολή διαδηλώσεων και σκέψεις για αυστηρότερες κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή στο Ιράν και ζητά απελευθέρωση φυλακισμένων διαδηλωτών και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Την έντονη ανησυχία της για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής Τύπου, Πάολα Πινό. 

Όπως τόνισε, «είναι απολύτως απαράδεκτο άνθρωποι που διαδηλώνουν ειρηνικά για την ελευθερία τους να συλλαμβάνονται και να σκοτώνονται». Παράλληλα, εξέφρασε αλληλεγγύη στους «εξαιρετικά γενναίους πολίτες του Ιράν - γυναίκες, άνδρες και νέους ανθρώπους - που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους».

Η κ. Πινό αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων διαδηλωτών και την αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανούνι, σημείωσε ότι εξετάζονται νέες, αυστηρότερες κυρώσεις μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. 

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν το υπάρχον πλαίσιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί άτομα και οντότητες τα προηγούμενα χρόνια. Η λήψη απόφασης, όπως επεσήμανε, απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών στο Συμβούλιο.

Αναφορικά με τα Σώματα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο κ. Ελ Ανούνι διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εντάξει το σύνολο του Σώματος στο καθεστώς κυρώσεων για όπλα μαζικής καταστροφής. 

Αυτό περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση παροχής οικονομικών πόρων. Επιπλέον, άτομα και οντότητες του IRGC έχουν ενταχθεί στη λίστα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και για τη στήριξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξη του IRGC στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κ. Ελ Ανούνι υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, δηλώνει η φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις και πρόταση για απαγόρευση εξαγωγών τεχνολογίας στην Τεχεράνη, στηρίζοντας τους διαδηλωτές κατά της βίαιης καταστολής στο Ιράν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι για τις επικείμενες συνομιλίες ειρήνης

Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη στήριξη της Ουκρανίας και ενισχύει τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από συνομιλία με τον Ζελένσκι, τονίζοντας νέο πακέτο κυρώσεων και ανθρωπιστική βοήθεια.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Το ιρανικό καθεστώς καταστέλλει βίαια, είναι τρομοκρατικό

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικρότησε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας πως έτσι ορίζεται ένα καθεστώς που καταστέλλει βίαια τις διαμαρτυρίες του λαού του.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ινδία Φον ντερ Λάιεν και Κόστα για τη σύνοδο ΕΕ-Ινδίας την Τρίτη

Η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα επισκέπτονται την Ινδία με στόχο την ενίσχυση εμπορίου και άμυνας. Συμμετέχουν στους εορτασμούς της Ημέρας Δημοκρατίας και στη σύνοδο ΕΕ-Ινδίας για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών δισ. ευρώ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι εντάσεις με ΗΠΑ για Γροιλανδία ωφελούν τους αντιπάλους

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι κλιμάκωση εντάσεων Ευρώπης-ΗΠΑ για τη Γροιλανδία θα ενισχύσει τους αντιπάλους. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διάλογου, ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να δράσει εάν απαιτηθεί.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Επενδύσεις και ασφάλεια στην Αρκτική απέναντι σε Τραμπ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Νταβός, δεσμεύτηκε για δυναμική απάντηση στις απειλές του Τραμπ κατά της Ευρώπης και υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να χτίσει μία νέα, ανεξάρτητη Ευρώπη, αξιοποιώντας τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.