ΓΔ: 2694.35 1.07% Τζίρος: 202.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:36
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Ν. Μίντσεφ: Η ΕΕ δεν έχει ενιαία αγορά στον τομέα της άμυνας

Ο Νικόλα Μίντσεφ τόνισε πως η άμυνα της ΕΕ παραμένει υπό την ευθύνη των κρατών-μελών, με έλλειψη κοινής αγοράς. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις και το EDIP, που στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει κοινή αγορά στον τομέα της άμυνας, με την παραγωγή και την υλοποίηση να καθορίζονται αποκλειστικά από τα επιμέρους κράτη μέλη. Αυτό επισήμανε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Νικόλα Μίντσεφ (CC-DB/Renew Europe) σε συνέντευξή του στο podcast του BTA EU Lex BG.

Ο κ. Μίντσεφ αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας, καθώς και στα εργαλεία που απαιτούνται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας. Επίσης, σχολίασε τον ρόλο της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε, η συζήτηση γύρω από την αμυντική ικανότητα της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ηπείρου συνολικά βρίσκεται πλέον σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του 2025, αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την ενίσχυση αυτής της ικανότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η στήριξη στη Βουλγαρία ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια

Ο Νίκος Δένδιας από τη Σόφια τόνισε την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας μέσω της άμεσης ανταπόκρισης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας τη στενή αμυντική συνεργασία εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις ισχυρές διμερείς σχέσεις.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Καγιά Κάλας: Περισσότερα πολεμικά στην «Ασπίδα» και Patriot για Ουκρανία

Η Κάγια Κάλας τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας ΕΕ ότι απαιτείται ενίσχυση της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα με περισσότερα πλοία για τη συνοδεία εμπορικών σκαφών, καθώς τα διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αυξημένη στήριξη Ουκρανίας σε ενέργεια και αεράμυνα, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για αυξημένη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, με έμφαση στην ενίσχυση ενεργειακών υποδομών, αεράμυνας και ανθρωπιστικής βοήθειας εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν προτείνει τον Καναδά ως πρώτο «συνδεδεμένο μέλος» της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τον Καναδά ως το πρώτο «συνδεδεμένο μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο, παρουσία του Μαρκ Κάρνεϊ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή τρίτων χωρών, λόγω της αύξησης των σύγχρονων απειλών.