ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από το προεδρικό βήμα στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί υπέρ περιορισμού εξουσιών Τραμπ για Βενεζουέλα

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές συνεργάζονται για να περιορίσουν τις στρατιωτικές εξουσίες του Τραμπ κατά της Βενεζουέλας. Το ψήφισμα πέρασε με 52-47 και αναμένεται ψηφοφορία στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συνεργάστηκαν με Δημοκρατικούς συναδέλφους τους για να προωθήσουν ψήφισμα που επιχειρεί να περιορίσει τις στρατιωτικές εξουσίες του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη Βενεζουέλα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αντέδρασε έντονα κατά των μελών του κόμματός του που την υποστήριξαν.

Το σχετικό αίτημα εγκρίθηκε με 52 ψήφους υπέρ –μεταξύ αυτών και πέντε Ρεπουμπλικανοί– έναντι 47 κατά, και αναμένεται να τεθεί σε τελική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Εφόσον υιοθετηθεί, το ψήφισμα θα μεταβιβαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η έκβασή του παραμένει αβέβαιη. Ακόμη και αν περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, γεγονός που περιορίζει ουσιαστικά την εφαρμογή του μέτρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε κατά των πέντε Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, δηλώνοντας πως «δεν πρέπει πλέον ποτέ να εκλεγούν». Μέσω του Truth Social, χαρακτήρισε την ψήφο «εμπόδιο για την εθνική άμυνα και ασφάλεια των ΗΠΑ» και υποστήριξε πως το σχέδιο είναι «αντισυνταγματικό».

Το κείμενο του ψηφίσματος επιδιώκει να διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από εχθροπραξίες στη Βενεζουέλα που δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της χώρας χωρίς προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου.

Το Σάββατο, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ απήγαγαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, από το Καράκας, μεταφέροντάς τους στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε δημοσίως ότι οι ΗΠΑ θα «διοικήσουν» τη Βενεζουέλα και ότι αμερικανικές εταιρείες θα ελέγχουν το πετρέλαιο της χώρας. Ο Λευκός Οίκος, στο ίδιο πλαίσιο, δεν απέκλεισε την αποστολή νέων στρατευμάτων στη Βενεζουέλα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, ένας εκ των συντακτών του ψηφίσματος, επέκρινε τον πρόεδρο Τραμπ, δηλώνοντας πως «αντί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Αμερικανών για το κόστος διαβίωσης, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε έναν πόλεμο με τη Βενεζουέλα». Ο ίδιος κατήγγειλε την έλλειψη ενημέρωσης του Κογκρέσου πριν από την επιχείρηση του Σαββάτου.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, επίσης συντάκτης του ψηφίσματος, τόνισε πως «η συνταγματική εξουσία για την έναρξη του πολέμου στηρίζεται ακράδαντα στο Κογκρέσο».

Μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, λίγοι είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του προέδρου Τραμπ στο ζήτημα της Βενεζουέλας, καθιστώντας την τρέχουσα πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική για τις ισορροπίες στο Κογκρέσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στηρίζει Ροδρίγκες και δίνει άδεια σε πετρελαϊκές Βενεζουέλας

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας την Ντέλσι Ροδρίγκες ως πρόεδρο και συνεργαζόμενοι στενά για τα θέματα πετρελαίου, τονίζοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Χάρι Σάρτζεντ Γ' δεν εκπροσωπεί την Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι ο επιχειρηματίας Χάρι Σάρτζεντ Γ΄ δεν έχει εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ και πως τέτοιες ενέργειες απαιτούν έγκριση του ΥΠΕΞ. Τόνισε, επίσης, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας είναι εξαιρετικές.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάληψη δεξαμενόπλοιου με πετρέλαιο στον Ινδικό, λέει το Πεντάγωνο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο με 700.000 βαρέλια πετρελαίου στον Ινδικό Ωκεανό, παρακάμπτοντας το εμπάργκο Τραμπ σε πλοία προς ή από Βενεζουέλα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Προορισμός του ήταν η Κίνα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ινδία: Νέα εμπορική συμφωνία, μείωση δασμών και αλλαγή στο πετρέλαιο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με Ινδία: Μείωση δασμών στα ινδικά προϊόντα από 25% σε 18%, η Ινδία θα αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, σταματώντας τις εισαγωγές από Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ινδία θα προμηθεύεται πετρέλαιο από Βενεζουέλα και όχι από Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αντί για το Ιράν και κάλεσε και την Κίνα να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βενεζουελάνικη προμήθεια.