ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Συρία: Εντολή απομάκρυνσης κατοίκων λόγω μαχών σε κουρδικές περιοχές Χαλεπίου

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ συριακού στρατού και Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο Χαλέπι, με τον στρατό να διατάσσει εκκένωση περιοχών και απαγόρευση κυκλοφορίας, προκαλώντας χιλιάδες εκτοπίσεις, θανάτους και τραυματισμούς.

Ένταση επικρατεί στο Χαλέπι, καθώς ο συριακός στρατός συγκρούστηκε με μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός δημοσιοποίησε περισσότερους από επτά χάρτες με περιοχές που θα τεθούν στο στόχαστρο επιθέσεων, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ από τις 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν την Τρίτη, ανάγκασαν χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ καταγράφηκαν θάνατοι και τραυματισμοί, όπως μεταδίδουν επίσημες πηγές.

Οι ΣΔΔ ανέφεραν ότι οι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με παρατάξεις που συνδέονται με τη Δαμασκό, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

Το κύμα βίας και οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις αναδεικνύουν τη βαθιά και κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και των κουρδικών αρχών, οι οποίες αντιστέκονται στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κεντρική διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις σε κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου. Προειδοποίησε πως η στοχοποίηση αμάχων και οι προσπάθειες αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης συνιστούν εθνοκάθαρση.

Ο Μπαρζανί απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οι ΣΔΔ κατηγόρησαν παρατάξεις της Δαμασκού ότι απειλούν περιοχές αμάχων, τονίζοντας πως οι δημόσιες προειδοποιήσεις για βομβαρδισμούς ενδέχεται να συνιστούν αναγκαστικό εκτοπισμό και εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τις συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ ακολουθώντας καθορισμένους ασφαλείς διαδρόμους.

Οι ΣΔΔ αποτελούν υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και συνεργάστηκε στενά με την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κουρδικές αρχές έχουν εγκαθιδρύσει ημιαυτόνομη διακυβέρνηση στις περιοχές αυτές και σε τμήματα του Χαλεπίου κατά τη διάρκεια του 14ετούς πολέμου στη Συρία, αντιστεκόμενες στην πλήρη ενσωμάτωση στη συριακή κυβέρνηση.

Πέρυσι, η Δαμασκός και οι ΣΔΔ συμφώνησαν σε πλήρη ενσωμάτωση μέχρι το τέλος του 2025, ωστόσο η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, με εκατέρωθεν ανταλλαγή ευθυνών για τις καθυστερήσεις.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να μεσολαβήσουν, διοργανώνοντας πρόσφατα συναντήσεις, χωρίς όμως να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Διπλωματικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι η μη ενσωμάτωση των ΣΔΔ στον συριακό στρατό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βία και να εμπλέξει την Τουρκία, η οποία έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων μαχητών.

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Συρία, εφόσον της ζητηθεί, μετά την έναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης του συριακού στρατού στο Χαλέπι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή πρώην ηγέτη συμμάχου Άσαντ στον Λίβανο από τουρκικές και συριακές υπηρεσίες

Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τουρκοσύρος παραστρατιωτικός Μιχράτς Ουράλ απήχθη στον Λίβανο από συριακές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς προειδοποίηση προς τη Βηρυτό, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη που ανακοίνωσε η Δαμασκός.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία

Νέα δολιοφθορά σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας πυρκαγιά. Είναι η τέταρτη επίθεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιες αρχές έχουν αποκλείσει και ασφαλίσει την περιοχή.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικοί δεσμοί Μπάρακ με εταιρεία σε σχέδιο παράκαμψης του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τομ Μπάρακ φέρεται να έχει οικονομικούς δεσμούς με εταιρεία που συμμετέχει σε έργο πετρελαιαγωγού Ιράκ-Συρίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προκαλώντας ερωτήματα δεοντολογίας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίκη Αμερικανίδας για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη 27χρονης Αμερικανίδας που κατηγορείται για εκπαίδευση και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ. Προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη είχε γίνει το 2022.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.