ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Συρία: Εντολή απομάκρυνσης κατοίκων λόγω μαχών σε κουρδικές περιοχές Χαλεπίου

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ συριακού στρατού και Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο Χαλέπι, με τον στρατό να διατάσσει εκκένωση περιοχών και απαγόρευση κυκλοφορίας, προκαλώντας χιλιάδες εκτοπίσεις, θανάτους και τραυματισμούς.

Ένταση επικρατεί στο Χαλέπι, καθώς ο συριακός στρατός συγκρούστηκε με μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός δημοσιοποίησε περισσότερους από επτά χάρτες με περιοχές που θα τεθούν στο στόχαστρο επιθέσεων, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ από τις 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν την Τρίτη, ανάγκασαν χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ καταγράφηκαν θάνατοι και τραυματισμοί, όπως μεταδίδουν επίσημες πηγές.

Οι ΣΔΔ ανέφεραν ότι οι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με παρατάξεις που συνδέονται με τη Δαμασκό, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

Το κύμα βίας και οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις αναδεικνύουν τη βαθιά και κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και των κουρδικών αρχών, οι οποίες αντιστέκονται στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κεντρική διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις σε κουρδικές συνοικίες του Χαλεπίου. Προειδοποίησε πως η στοχοποίηση αμάχων και οι προσπάθειες αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης συνιστούν εθνοκάθαρση.

Ο Μπαρζανί απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οι ΣΔΔ κατηγόρησαν παρατάξεις της Δαμασκού ότι απειλούν περιοχές αμάχων, τονίζοντας πως οι δημόσιες προειδοποιήσεις για βομβαρδισμούς ενδέχεται να συνιστούν αναγκαστικό εκτοπισμό και εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τις συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ ακολουθώντας καθορισμένους ασφαλείς διαδρόμους.

Οι ΣΔΔ αποτελούν υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και συνεργάστηκε στενά με την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κουρδικές αρχές έχουν εγκαθιδρύσει ημιαυτόνομη διακυβέρνηση στις περιοχές αυτές και σε τμήματα του Χαλεπίου κατά τη διάρκεια του 14ετούς πολέμου στη Συρία, αντιστεκόμενες στην πλήρη ενσωμάτωση στη συριακή κυβέρνηση.

Πέρυσι, η Δαμασκός και οι ΣΔΔ συμφώνησαν σε πλήρη ενσωμάτωση μέχρι το τέλος του 2025, ωστόσο η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, με εκατέρωθεν ανταλλαγή ευθυνών για τις καθυστερήσεις.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να μεσολαβήσουν, διοργανώνοντας πρόσφατα συναντήσεις, χωρίς όμως να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Διπλωματικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι η μη ενσωμάτωση των ΣΔΔ στον συριακό στρατό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βία και να εμπλέξει την Τουρκία, η οποία έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων μαχητών.

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Συρία, εφόσον της ζητηθεί, μετά την έναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης του συριακού στρατού στο Χαλέπι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη μέλους της οικογένειας Άσαντ για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ξεκίνησε στη Δαμασκό η δίκη του Ουάσιμ αλ Άσαντ, ξαδέλφου του Μπασάρ αλ Άσαντ, με βαριές κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση κατά μέλους της οικογένειας Άσαντ μετά την πτώση του καθεστώτος.
Σημαία της Συρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Κρίσιμη η πολιτική μετάβαση και ανεπαρκής η βοήθεια στη Συρία

Ο Κλαούντιο Κορντόνε τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι εύθραυστη. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών, εκπροσώπησης γυναικών και λογοδοσίας για εγκλήματα, πέρα από το καθεστώς Άσαντ.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Συρίας διαψεύδει πρόθεση επέμβασης στον Λίβανο

Ο σύρος πρόεδρος Άχμαντ ας Σάρα αρνήθηκε ότι η χώρα του σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η Δαμασκός επιδιώκει μόνο οικονομικές σχέσεις. Την ίδια ώρα ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Συρίας.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερη η Γερμανίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Ράκα

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Έβα Μαρία Μίχελμαν, που είχε εξαφανιστεί τον Ιανουάριο στη Συρία και συνελήφθη από τις συριακές αρχές, αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε σήμερα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σύρο ηγέτη για τη Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο της Συρίας για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ άσκησε κριτική στο Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων και επαίνεσε τον Σύρο ηγέτη Άχμεντ αλ Σάρα.