ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: «Σύστημα απαρτχάιντ» στη Δυτική Όχθη, εντείνονται οι διακρίσεις

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγγέλλει εντεινόμενες διακρίσεις και φυλετικό διαχωρισμό στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για «σύστημα απαρτχάιντ».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε ότι το Ισραήλ εντείνει τις διακρίσεις και τον φυλετικό διαχωρισμό εις βάρος των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, παρουσιάζοντας την κατάσταση ως «σύστημα απαρτχάιντ».

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, οι συστηματικές διακρίσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έχουν επιδεινωθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι παρατηρείται «συστηματικός στραγγαλισμός των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η υφιστάμενη κατάσταση έχει οδηγήσει σε «μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή διακρίσεων και φυλετικού διαχωρισμού που μοιάζει με το είδος του συστήματος απαρτχάιντ που έχουμε ήδη γνωρίσει».

Η έκθεση αναφέρει ότι όλοι οι τομείς της καθημερινότητας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη ελέγχονται και περιορίζονται από μεροληπτικούς νόμους, πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, επηρεάζοντας ακόμη και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως το νερό, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση ως «απαρτχάιντ», ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές αρχές εφαρμόζουν δύο διαφορετικά νομικά καθεστώτα για Ισραηλινούς εποίκους και Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, οδηγώντας σε ανισότητα σε κρίσιμα ζητήματα.

Παρατηρείται μαζική κατάσχεση γαιών και στέρηση πρόσβασης σε πόρους για τους Παλαιστίνιους, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια της γης και των σπιτιών τους.

Ο Φόλκερ Τουρκ κάλεσε το Ισραήλ να καταργήσει όλους τους νόμους, πολιτικές και πρακτικές που διαιωνίζουν συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνοτική καταγωγή.

Οι διακρίσεις αυτές εντείνονται λόγω της αυξανόμενης βίας των εποίκων, πολλές φορές με τη συγκατάθεση ή τη συμμετοχή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967. Πάνω από 500.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ, ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η βία των εποίκων αυξήθηκε, με εντατικοποίηση επιθέσεων σε τοπικές κοινότητες.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι – μαχητές και άμαχοι – έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους, ενώ την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν 44 Ισραηλινοί, σύμφωνα με στοιχεία του AFP βασισμένα σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές αύξησαν τη χρήση παράνομης βίας, αυθαίρετων κρατήσεων και βασανιστηρίων.

Καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυση της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, η έκθεση τονίζει τη ραγδαία εξάπλωση των ισραηλινών οικισμών, ενώ οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται «με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία».

Από το 2017 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2025, για περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές αρχές ξεκίνησαν μόλις 112 έρευνες, με αποτέλεσμα μόνο μία καταδίκη.

Οι συντάκτες της έκθεσης εντοπίζουν «εύλογους λόγους να πιστεύει κανείς ότι αυτός (…) ο διαχωρισμός και αυτή η υποταγή προορίζονται να είναι μόνιμοι», με στόχο τη διατήρηση ενός συστήματος «καταπίεσης» και «κυριαρχίας επί των Παλαιστινίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ ενισχύει τη ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ, ανέφερε ότι τα ισραηλινά μέτρα στη Δυτική Όχθη αποτελούν σταδιακή ντε φάκτο προσάρτηση, μεταβάλλοντας συνεχώς την πραγματικότητα στην περιοχή.
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα από 80 κράτη στον ΟΗΕ καταδικάζουν τα σχέδια επέκτασης Ισραήλ

Ογδόντα πέντε κράτη και διεθνείς οργανισμοί καταδίκασαν κοινή ανακοίνωση τα νέα ισραηλινά μέτρα για επέκταση της παρουσίας στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας ανησυχία για προσαρτήσεις και αλλαγή πληθυσμιακής σύνθεσης.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταγγελία κατά Ισραήλ για ρίψη γλυφοσάτης σε έδαφος του

Η Βηρυτός κατηγορεί το Ισραήλ για ψεκασμό της λιβανικής μεθορίου με γλυφοσάτη, προκαλώντας ανησυχίες ΟΗΕ για τις συνέπειες στη γεωργία και τον πληθυσμό. Τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζονται παρά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Unicef διανέμει εκπαιδευτικό υλικό στη Γάζα μετά από 2 χρόνια αποκλεισμού

Η UNICEF ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια κατάφερε να διανείμει σχολικά κιτ με εκπαιδευτικό υλικό στη Γάζα, έπειτα από άρση του μπλόκου από το Ισραήλ. Έρχονται επιπλέον 2.500 κιτ την επόμενη εβδομάδα.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χαιρετισμός για την επιστροφή σορού, ζητά πλήρη εκεχειρία Ισραήλ-Γάζας

Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την επιστροφή της σορού του τελευταίου Ισραηλινού ομήρου από τη Γάζα και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την ειρήνη στην περιοχή.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για Ιράν, σε συντονισμό με ΗΠΑ, λέει στον ΟΗΕ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα λόγω απειλών από Ιράν, Γάζα, Λίβανο και Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν βασικό αποσταθεροποιητή που στηρίζει ένοπλες ομάδες στην περιοχή.