ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
Σημαίες Ουκρανίας και Ρωσίας σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με έγγραφα.

Κίεβο: Οι σύμμαχοι αναλύουν «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας κατά Ρωσίας

Στο Παρίσι, 35 χώρες του "Συνασπισμού των Προθύμων" συμφώνησαν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης πολυεθνικής δύναμης μετά τις εχθροπραξίες, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει κατάπαυση πυρός.

Σημαντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι σύμμαχοι του Κιέβου σε σύνοδο στο Παρίσι, σύμφωνα με κοινή διακήρυξη των 35 χωρών του «Συνασπισμού των Προθύμων». Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η προτεινόμενη ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης μετά το τέλος των εχθροπραξιών, αν και η υλοποίησή της παραμένει αβέβαιη λόγω των βαθιών διαφωνιών με τη Μόσχα.

Οι εγγυήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, με στόχο να αποτραπεί νέα επίθεση από τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο θεωρεί πιθανό. Ο μηχανισμός εποπτείας της κατάπαυσης του πυρός θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, στην οποία συμμετείχαν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες και εκπρόσωποι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας αποτελούν «το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ποτέ μια ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας και ότι ποτέ μια ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να σημαίνει νέα απειλή για την Ουκρανία».

Μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν υπέγραψε δήλωση πρόθεσης για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός. Η εν λόγω δύναμη εξετάζεται εδώ και μήνες από τη Γαλλία και τη Βρετανία και θα συγκροτηθεί από χώρες του Συνασπισμού των Προθύμων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σημείωσε ότι καταγράφηκε πρόοδος για εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, τονίζοντας τον υψηλό βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ, Ευρώπης και άλλων εταίρων ως προς τα μέτρα για διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Παράλληλα, επανέλαβε την άρνηση της Ιταλίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει δυνάμεις μόνο σε έδαφος χώρας του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει μια ειρηνευτική συμφωνία με πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές επί του πεδίου. «Θα βοηθήσουμε με τις πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ επί του πεδίου. Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στο Παρίσι.

Η Ισπανία, μέσω του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε πρόθεση να προτείνει στρατιωτική βοήθεια για την εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει διαπραγμάτευση για εκεχειρία. Ο Σάντσεθ επισήμανε πως θα συζητήσει το ζήτημα με τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση για την εκπόνηση «ουσιαστικών εγγράφων» σχετικά με τις δυτικές εγγυήσεις ασφάλειας, αν και παραδέχθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά αρκετά θέματα.

Αισιοδοξία εξέφρασε και ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σημειώνοντας ότι οι εγγυήσεις έχουν «οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό». Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτύχουμε την ειρήνη, αλλά η ειρήνη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πρόοδο που σημειώθηκε εδώ σήμερα».

Η Ρωσία παραμένει αντίθετη στα περισσότερα μέτρα που προτείνουν οι σύμμαχοι του Κιέβου, ιδίως στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι θα χρειαστούν «σίγουρα να γίνουν συμβιβασμοί» για την επίτευξη ειρήνης, διαβεβαιώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν προσδοκίες για παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ο Τουσκ επεσήμανε ότι το Κίεβο συζητά σοβαρά για συμβιβασμό με τη Ρωσία και ότι η διατλαντική αλληλεγγύη έναντι της Μόσχας πρέπει να διατηρηθεί. Πρόσθεσε ότι η ενότητα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το ουκρανικό ζήτημα φαίνεται να έχει διασφαλιστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι κινήσεις μας στις 9 Μαΐου εξαρτώνται από τις σημερινές εξελίξεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές κινήσεις στις 9 Μαΐου θα εξαρτηθούν από τις σημερινές εξελίξεις, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση εκεχειρίας. Η Μόσχα απειλεί με βομβαρδισμό αν το Κίεβο επιτεθεί ανήμερα της παρέλασης νίκης.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εξετάζει αποστολή εμπειρογνωμόνων για εναέρια ασφάλεια Βαλτικής

Η Ουκρανία εξετάζει αποστολή εμπειρογνωμόνων ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής, μετά τη συντριβή δύο ουκρανικών drones στη Λετονία. Παράλληλα, εκφράστηκαν συγγνώμες εφόσον επιβεβαιωθεί το περιστατικό.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής θα συνομιλήσει για ασφάλεια με Αμερικανούς αξιωματούχους

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, θα συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία και διπλωματικές ενέργειες για λήξη του πολέμου, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Χ.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στις εκδηλώσεις της Ημέρας Νίκης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν λόγω πιθανής ουκρανικής επίθεσης στις 9 Μαΐου, με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, επικαλούμενο αυξημένη "τρομοκρατική απειλή" από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στο Κίεβο παρά τις ρωσικές απειλές

Η ΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει στάση ούτε παρουσία στο Κίεβο, παρά τις απειλές της Ρωσίας για αναπόφευκτα αντίποινα αν διαταραχθούν οι εορτασμοί για τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, καλώντας πρεσβείες να αποχωρήσουν.