ΓΔ: 2520.39 0.10% Τζίρος: 276.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:35
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Νικολάς Μαδούρο: «Είμαι αιχμάλωτος πολέμου» στη Νέα Υόρκη

Ο Νικολάς Μαδούρο βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, δηλώνοντας «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες ναρκωτρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, παρουσιάστηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, δηλώνοντας πως είναι «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Μαδούρο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της «ναρκωτρομοκρατίας». Χρησιμοποιώντας διερμηνέα, τόνισε πως είναι αθώος. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, drones αγνώστου προέλευσης εντοπίστηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ για αποτροπή, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο Μαδούρο, 63 ετών, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης μαζί με τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, η οποία επίσης δήλωσε αθώα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στο σπίτι του στο Καράκας, χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά του στις ΗΠΑ ως απαγωγή, πριν διακοπεί από τον δικαστή Άλβιν Χέλερσταϊν.

Ο δικαστής ενημέρωσε τον Μαδούρο για τις κατηγορίες και διέταξε την παραμονή του σε προφυλάκιση στη Νέα Υόρκη, ορίζοντας νέα δικάσιμο για τις 17 Μαρτίου. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Μπρούκλιν, γνωστό για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Στο Καράκας, χιλιάδες υποστηρικτές διαδήλωσαν υπέρ του Μαδούρο, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της κυβέρνησης. Παράλληλα, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νομπελίστρια ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βενεζουέλα και να την μετατρέψει σε «ενεργειακό κέντρο» της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με δηλώσεις της στο Fox News.

Η Ματσάδο, γνωστή για τη στήριξή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιχείρηση στο Καράκας, ωστόσο ο ίδιος επισήμανε πως η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποστήριξη ή σεβασμό για να κυβερνήσει.

Οι κατηγορίες κατά του Μαδούρο και της Φλόρες ανακοινώθηκαν το Σάββατο, μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους που παραμένουν ασύλληπτοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο γιος του πρώην προέδρου.

Στο κατηγορητήριο χαρακτηρίζεται ως «επικεφαλής διεφθαρμένης και παράνομης κυβέρνησης» που αξιοποίησε την κρατική εξουσία για να προστατεύει και να προωθεί παράνομες δραστηριότητες, κυρίως τη διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, του καταλογίζεται συνεργασία με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και καρτέλ για τη διακίνηση κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, που ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε πρόθυμη να επιδιώξει «συνεργασία» με τις ΗΠΑ, στη βάση του σεβασμού και της κυρίαρχης ισότητας. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι αν δεν ακολουθήσει τη σωστή πορεία, θα αντιμετωπίσει χειρότερη μοίρα από τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών εντός τριάντα ημερών, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της χώρας.

Πολλές χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της επέμβασης των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε ως «αστυνομική επιχείρηση» από την Ουάσιγκτον. Παρά τις δηλώσεις περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ο Τραμπ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο αρνείται διάλογο με την αμερικανόφιλη κυβέρνηση

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, Νομπελίστρια Ειρήνης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τόνισε πως δεν θα συμμετέχει στον διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης Ροδρίγκες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Υπέρ αποπομπής του εισαγγελέα ΔΠΔ Καρίμ Χαν ψήφισαν τα μέλη

Η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποφάσισε την αποπομπή του εισαγγελέα Καρίμ Χαν, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση, με 82 ψήφους υπέρ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και τη διαδικασία απόλυσής του.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στις 1 Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Νικολάς Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2027 στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, κατηγορείται επίσης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες εις βάρος τους.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τη συνεργασία Ελλάδας-Πορτογαλίας σε άμυνα και οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του με συλλυπητήρια για τα θύματα των σεισμών της Βενεζουέλας και τόνισε τις κοινές αξίες και τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Πορτογαλίας, με έμφαση στην ευρωπαϊκή τους πορεία.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από χανταϊό στην Ανσοατέγκι, ύποπτοι δύο θάνατοι στη Μπαρίνας

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χανταϊό στην Ανατολική Βενεζουέλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Δύο ακόμη θάνατοι υγειονομικών ερευνώνται, χωρίς σύνδεση με τα προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.