ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
Ο Νικολάς Μαδούρο μιλά δημόσια ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Βενεζουέλα: Πρόεδρος η Ντέλσι Ροντρίγκες, αιχμάλωτος πολέμου ο Μαδούρο

Η Ντέλσι Ροντρίγκες ορκίστηκε ως προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, ενώ ο Μαδούρο βρέθηκε σε δικαστήριο της Ν. Υόρκης για κατηγορίες ναρκωτικών. Η αντιπολίτευση απείχε από την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η Ντέλσι Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος και υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα προσωρινής προέδρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων, καθώς ο έκπτωτος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Την 56χρονη Ροντρίγκες, η οποία διαθέτει εμπειρία ως εργατολόγος και είναι γνωστή για τους δεσμούς της με τον ιδιωτικό τομέα, όρκισε ο αδελφός της και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χόρχε Ροντρίγκες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 283 βουλευτών που εξελέγησαν τον περασμένο Μάιο, με την πλειονότητα να στηρίζει την κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο – η οποία πρόσφατα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης – επέλεξε να μποϊκοτάρει τη διαδικασία. Από την πρώτη συνεδρίαση απουσίασε μόνο η πρώτη κυρία, Σίλια Φλόρες, η οποία συνελήφθη μαζί με τον Μαδούρο και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Η Ροντρίγκες εξέφρασε την «οδύνη λόγω της απαγωγής των δύο ηρώων που κρατούνται όμηροι τις ΗΠΑ», δηλώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί «τιμή που ορκίζεται (πρόεδρος) εξ ονόματος όλων των Βενεζουελάνων».

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μαδούρο δήλωσε πως παραμένει «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και χαρακτήρισε τον εαυτό του «αιχμάλωτο πολέμου». Όπως ανέφερε, «είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και βρίσκομαι εδώ, απαχθείς από το Σάββατο, 3 Ιανουαρίου. Με συνέλαβαν στο σπίτι μου στο Καράκας, στη Βενεζουέλα…» πριν διακοπεί από τον δικαστή Άλβιν Χέλερσταϊν, ο οποίος του ζήτησε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Το Καράκας ανακοίνωσε την απέλαση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου 2026, λόγω εμπλοκής του σε εγκλήματα εκεί. Ο Σάαμπ, πρώην στενός συνεργάτης του Μαδούρο, είχε οριστεί υπουργός Βιομηχανίας το 2024.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρουσιάζει χάρτη με τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ μέσω Truth Social, λίγες μέρες αφού η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι δεν θα εξεταζόταν ποτέ ένταξη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης στις ΗΠΑ

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, μεταβατική πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε από τη Χάγη πως η χώρα της δεν σκέφτηκε ποτέ να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις και υπονοούμενα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.