ΓΔ: 2154.4 -0.17% Τζίρος: 217.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:59
Γερμανικές εκλογές κόμματα
Κουμπιά γερμανικών κομμάτων και ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών στη Γερμανία.

Βρανδεμβούργο: Παραιτήθηκε ο υπ. Οικονομικών Ρ. Κρούμπαχ από το κόμμα του

Ο υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ρόμπερτ Κρούμπαχ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Δήλωσε ότι αρχικά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Την παραίτησή του από τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και την κοινοβουλευτική της ομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ρόμπερτ Κρούμπαχ. 

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με το BSW, που διαχειρίζεται τη διακυβέρνηση του κρατιδίου από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη του BSW εκφράζουν απροθυμία να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις, ενώ εντείνονται οι φήμες για αποχωρήσεις και άλλων βουλευτών μαζί με τον κ. Κρούμπαχ. 

Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι η στάση που θα τηρήσουν στο εξής τόσο οι αποχωρούντες όσο και οι βουλευτές που παραμένουν στο κόμμα.

Όπως μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αν και οι βουλευτές αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του BSW, προτίθενται αρχικά να συνεχίσουν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Μπγερν Λούτμαν, δήλωσε ότι θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των διαφωνούντων στο κόμμα του, τονίζοντας ωστόσο πως "η κατάσταση είναι ρευστή" και αποκλείοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αργή πρόοδος στη μείωση εκπομπών αερίων το 2025

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία μειώθηκαν μόλις 1,5% το 2025, ρυθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που απειλεί τον στόχο μείωσης 65% ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Agora Energiewende.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

Ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας SPD και BSW, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λόγω αποχώρησης τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση θα λειτουργεί ως μειοψηφίας.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Δανία και Γροιλανδία αποφασίζουν αποκλειστικά για τα εσωτερικά τους

Οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν με ανακοίνωσή τους ότι μόνο η Δανία και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους, καλώντας σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.