ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Αστυνομικός σύλληψη δρόμου
Αστυνομική βία κατά τη διάρκεια αντιεξουσιαστικής διαδήλωσης σε αστικό δρόμο.

Ισπανία: Σύλληψη φωτορεπόρτερ από το Ελ Σαλβαδόρ, λέει ΜΚΟ

Η APES ανακοίνωσε ότι ο φωτοειδησεογράφος Ντιέγκο Ρόσα Ροσάλες συνελήφθη στη Σεβίλη, ενώ έκανε αίτηση για άσυλο, μετά από εντολή της Interpol κατόπιν απαίτησης του Ελ Σαλβαδόρ. Ο Ρόσα έχει εργαστεί σε σημαντικά διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δημοσιογράφων του Ελ Σαλβαδόρ (APES), σαλβαδοριανός φωτοειδησεογράφος συνελήφθη στη Σεβίλη της νότιας Ισπανίας, ενώ υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο σε αστυνομικό τμήμα.

Ο Ντιέγκο Αντρές Ρόσα Ροσάλες βρισκόταν στη διαδικασία κατάθεσης της αίτησής του όταν συνελήφθη, βάσει ειδοποίησης της Interpol που είχε εκδοθεί κατόπιν αιτήματος των αρχών του Ελ Σαλβαδόρ, όπως ανέφερε η APES μέσω X.

Όπως επισημαίνει η ένωση, ο κ. Ρόσα έχει εργαστεί στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Faro και στην εφημερίδα La Prensa Grafica, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι The Guardian και El País.

Τα τελευταία έξι μήνες, περίπου πενήντα δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει το Ελ Σαλβαδόρ υπό το φόβο σύλληψης και φυλάκισης λόγω της κριτικής τους προς την κυβέρνηση του Ναγίμπ Μπουκέλε, σύμφωνα με την APES. Η ένωση έχει επίσης μεταφέρει την έδρα της ως νομικής οντότητας στο εξωτερικό.

Ο Ντιέγκο Αντρές Ρόσα Ροσάλες ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το παράρτημα Ισπανίας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), η οποία ζήτησε την «επείγουσα απελευθέρωσή του». Η ΜΚΟ τόνισε ότι «η Ισπανία δεν πρέπει να συνεργαστεί στην καταστολή των δημοσιογράφων».

Η RSF αναφέρει ότι ο κ. Ρόσα θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης, αρμόδιου για εκδόσεις αλλοδαπών, το οποίο θα αποφασίσει για την υπόθεσή του.

Η APES σημειώνει ότι ο κ. Ρόσα αποτελεί «θύμα αστυνομικού διωγμού, απειλών και ανυπόστατης δικαστικής διαδικασίας» στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου κατηγορείται για «σύσταση και συμμορία», κατηγορία που συνήθως αφορά μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα λόγω της πολιτικής του κατά των συμμοριών, επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αυταρχικές πρακτικές και προσπάθεια φίμωσης των επικριτών του. Χαρακτηριστικά, μέσω X, σχολίασε με σαρκασμό: «αρκεί να αυτοανακηρύσσεσαι δημοσιογράφος αρκεί για να εξασφαλίσεις πλήρη ασυλία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπιτώλιο ΗΠΑ βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνδυνος αυταρχισμού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων

Η Human Rights Watch προειδοποιεί ότι ο Τραμπ μετατρέπει τις ΗΠΑ σε αυταρχικό κράτος, καθώς δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, σύμφωνα με τη νέα της έκθεση. Εκφράζει ανησυχία για παγκόσμια κατάρρευση της διεθνούς τάξης.
Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μέτσολα: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενεργή για να δράσει αποτελεσματικά

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλώντας στη Γερουσία της Ισπανίας, τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να δράσει ενωμένη και δυναμικά, μετατρέποντας τις αξίες της σε πράξη για να διασφαλίσει το μέλλον της μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: Έμφαση στη στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης και διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας και την κοινή προσήλωση σε πολυμέρεια και διεθνές δίκαιο.
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός σε Πορτογαλία και Ισπανία για νέες ισχυρές καταιγίδες

Μια νέα καταιγίδα, η Leonardo, απειλεί Πορτογαλία και Ισπανία με πλημμύρες, μία εβδομάδα μετά την Κριστίν. Βροχές και ισχυροί άνεμοι αναμένονται από σήμερα έως το Σάββατο, ενώ η Ιβηρική πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το Instagram μπλοκαρισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Απαγόρευση κοινωνικών δικτύων για παιδιά κάτω των 16

Η Ισπανία απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων κάτω των 16 στα social media και απαιτεί συστήματα επαλήθευσης ηλικίας. Παράλληλα, νέο νομοσχέδιο φέρνει ευθύνες για στελέχη πλατφορμών στα παράνομα ή μισαλλόδοξα περιεχόμενα.