ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ισραήλ

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της τεχνολογίας στο Ισραήλ φεύγουν στο εξωτερικό

Αυξήθηκαν τα αιτήματα Ισραηλινών εργαζομένων σε πολυεθνικές για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό λόγω του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση του IATI, που προειδοποιεί για αρνητικές συνέπειες στην τεχνολογική υπεροχή της χώρας.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα αιτήματα μετεγκατάστασης Ισραηλινών εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, ως συνέπεια του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Προηγμένης Τεχνολογίας του Ισραήλ (IATI).

Ειδικότερα, το 53% των εταιρειών ανέφερε αύξηση στα αιτήματα για μετακίνηση εργαζομένων στο εξωτερικό. Ο IATI προειδοποιεί ότι αυτή η τάση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη καινοτομία και την τεχνολογική υπεροχή της χώρας.

Ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας αποτελεί περίπου το 20% του ΑΕΠ του Ισραήλ, το 15% της απασχόλησης και περισσότερο από το μισό των εξαγωγών. Μεταξύ των πολυεθνικών που έχουν παρουσία στη χώρα συγκαταλέγονται οι Microsoft, Intel, Nvidia, Amazon, Meta και Apple.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ορισμένες πολυεθνικές εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς επενδύσεων και δραστηριοτήτων εκτός Ισραήλ. Σε περιπτώσεις διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, βρέθηκαν εναλλακτικές λύσεις εκτός Ισραήλ, οι οποίες ενδέχεται να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα αν αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Παρατηρείται επίσης αύξηση της ζήτησης για μετεγκατάσταση από ανώτερα στελέχη και τις οικογένειές τους, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας εκτός χώρας.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι πολυεθνικές διατηρούν μια μακροπρόθεσμη οπτική για το ισραηλινό τεχνολογικό οικοσύστημα. Το 57% των εταιρειών συνέχισε απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ το 21% επέκτεινε τις δραστηριότητες στο Ισραήλ, δείγμα διατήρησης της εμπιστοσύνης στην τοπική αγορά.

Περίπου το 22% των εταιρειών ανέφερε ζημιές στην επιχειρηματική δραστηριότητα από τον πόλεμο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και έληξε πρόσφατα με συμφωνία εκεχειρίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος του IATI, Καρίν Μάιερ Ρουμπινστάιν, τόνισε ότι η ισραηλινή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας απέδειξε την ανθεκτικότητά της ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διατήρηση της ελκυστικότητας της χώρας ως κόμβου πολυεθνικών εταιρειών.

Τέλος, ο IATI υπογραμμίζει ότι, χωρίς ενεργές παρεμβάσεις από το κράτος για την ενίσχυση της κανονιστικής και γεωπολιτικής σταθερότητας, υπάρχει ορατός κίνδυνος σταδιακής αποδυνάμωσης του τοπικού οικοσυστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατηγός: Η Χεζμπολάχ περνάει σοβαρότατη κρίση

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εϊάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σημειώνοντας πως υπέστη σημαντικό πλήγμα. Τόνισε ότι η εκεχειρία είναι εύθραυστη και ο στρατός διατηρεί αυξημένη ετοιμότητα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Χωρίς περιορισμούς οι επιχειρήσεις των δυνάμεων στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ισραελ Κατς δήλωσε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται απόσυρση από τη «ζώνη ασφαλείας» που έχει καταλάβει το Ισραήλ.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ εξουδετέρωσε στελέχη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εξουδετέρωση των Χουσέιν Κάντρα και Μοχάμεντ Φάρα, στελεχών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι οποίοι διακινούσαν μεγάλα ποσά για τη χρηματοδότηση της Χαμάς.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στον νότιο Λίβανο

Πέμπτος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε μάχες στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Χθες, τέσσερις ακόμη στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.
Φρεγάτα πολεμικού ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν, λέει η Centcom

Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει πως παραμένει σε εγρήγορση για την τήρηση της εκεχειρίας με το Ιράν, μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη. Παράλληλα, 55 πλοία διέπλευσαν με ασφάλεια σήμερα τα Στενά.