ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλήθος δημοσιογράφων δρόμος
Δημοσιογράφοι και κόσμος συγκεντρωμένοι σε δρόμο με κάμερες και πινακίδες διαμαρτυρίας.

Περού: Τέταρτος δημοσιογράφος δολοφονείται από την αρχή του έτους

Περουβιανός δημοσιογράφος, γνωστός για αποκαλύψεις διαφθοράς, υπέκυψε στα τραύματά του μετά από επίθεση ενόπλων στη Λίμα, ανεβάζοντας τους φετινούς φόνους δημοσιογράφων στη χώρα στους τέσσερις.

Ένας περουβιανός δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Λίμα, μετά από ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής ένωσης δημοσιογράφων (Asociación Nacional de Periodistas / ANP) του Περού. Ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων στη χώρα το 2023 ανέρχεται πλέον σε τέσσερις.

Το θύμα, Μίτσαρ Καστιγιέχος, τραυματίστηκε θανάσιμα στις 12 Δεκεμβρίου, την ώρα που έφευγε από το σπίτι του για να μεταβεί στον ραδιοφωνικό σταθμό Latin Plus, όπου εργαζόταν, στην περιοχή Ουκαγιάλι.

Ο 34χρονος δημοσιογράφος είχε αποκτήσει φήμη αποκαλύπτοντας σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους των τοπικών αρχών.

Η ANP ζήτησε την "παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για αυτήν τη δολοφονία". Επισήμανε επίσης ότι "η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την ελευθερία του Τύπου στο Περού".

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Φερνάντο Νούνιες, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Kamila TV, δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ στη Λα Λιμπερτάδ, στο βόρειο Περού. Προηγήθηκαν οι δολοφονίες των δημοσιογράφων Γκαστόν Μεδίνα και Ραούλ Σέλις, με την εγκληματικότητα να αυξάνεται στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 1.888 ανθρωποκτονίες στο Περού, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήρης επαλήθευση αποτελεσμάτων με ψηφιακά εργαλεία στις εκλογές Περού

Οι περουβιανές εκλογικές αρχές ξεκίνησαν εκτεταμένη επαλήθευση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, με διεθνείς ειδικούς, ενώ η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι αμφίρροπη μεταξύ Σάντσες και Λόπες Αλιάγα. Μόνο η Φουχιμόρι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της.
Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα αντιδράσεων στο Περού για τα αντισημιτικά σχόλια του προέδρου

Οι πρεσβείες Γερμανίας και Ισραήλ στη Λίμα καταδίκασαν ως «παράλογες» και «αντισημιτικές» τις δηλώσεις του μεταβατικού προέδρου του Περού, Μπαλκάσαρ, για τη συμβολή των Εβραίων στην έκρηξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές της Θεσσαλονίκης λύνουν σπάνιες γλώσσες με Sudoku και πάνε Ολυμπιάδα

Σε διαγωνισμό γλωσσολογίας, 511 Έλληνες μαθητές αποκωδικοποίησαν σπάνιες γλώσσες, όπως η Καπανάχουα και η Ταμπάκ. Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας στο Βουκουρέστι το 2026.
Αστυνομικό όχημα Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Έφοδος αστυνομίας στο σπίτι πρώην προέδρου εκλογικής επιτροπής

Η περουβιανή αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Πιέρο Κορβέτο, λόγω κατηγοριών για αθέμιτη σύμπραξη στις εκλογές, μετά από καθυστερήσεις που εμπόδισαν πάνω από 50.000 πολίτες να ψηφίσουν.