ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 00:08:04
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
Εικόνα χεριού που ρίχνει ψηφοδέλτιο σε κάλπη, σύμβολο εκλογικής διαδικασίας.

Μογκαντίσου: Οι πρώτες τοπικές εκλογές μετά από έξι δεκαετίες

Στο Μογκαντίσου, για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, διεξήχθησαν άμεσες τοπικές εκλογές χωρίς βίαια επεισόδια. Πάνω από 10.000 αστυνομικοί εξασφάλισαν την ομαλή διαδικασία.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μογκαντίσου συμμετείχαν στις πρώτες άμεσες τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των αρχών. Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς βίαια επεισόδια, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα με ιστορικό πολιτικής αστάθειας.

Για την ασφάλεια της διαδικασίας, αναπτύχθηκαν πάνω από 10.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη. Η κυβέρνηση της Σομαλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απειλές από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Αμπντικαρίν Άχμεντ Χάσαν, ανέφερε ότι «όλα τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν με ασφάλεια» και ότι η καταμέτρηση των ψήφων ξεκινά άμεσα. Παρά τη βελτίωση της ασφάλειας, η απειλή παραμένει, όπως έδειξαν πρόσφατες επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους. Για λόγους ασφαλείας, το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου παρέμεινε κλειστό κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η συμμετοχή των πολιτών χαρακτηρίστηκε από έντονο ενδιαφέρον, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται από νωρίς το πρωί. Πολλοί ψήφισαν για πρώτη φορά, αν και η προσέλευση μειώθηκε τις απογευματινές ώρες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί κρίσιμο τεστ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2026, με τον πρόεδρο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ να καλεί τους πολίτες «να ακολουθήσουν τον δρόμο της δημοκρατίας».

Αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Εκπρόσωπος του Συνασπισμού για το Μέλλον της Σομαλίας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν θα θεωρηθεί νόμιμο, καταγγέλλοντας πως η διαδικασία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα με στόχο την παράταση της θητείας του προέδρου.

Από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής του Μογκαντίσου, περίπου 400.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής, καλούμενοι να επιλέξουν 390 τοπικούς αντιπροσώπους μεταξύ 1.600 υποψηφίων.

Η Σομαλία είχε καταργήσει τις άμεσες εκλογές μετά την άνοδο στην εξουσία του δικτάτορα Σιάντ Μπάρε το 1969. Έκτοτε, το πολιτικό σύστημα βασίστηκε κυρίως σε φυλετικές δομές, ενώ καθολική ψηφοφορία εφαρμόζεται μόνο στη Σομαλιλάνδη και πρόσφατα στην ημιαυτόνομη Πολιτεία Πούτλαντ.

Το 2024, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε την επιστροφή στην άμεση ψηφοφορία, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση τη θεωρεί προσπάθεια παράτασης της εξουσίας του προέδρου. Οι σημερινές εκλογές είχαν ήδη αναβληθεί τρεις φορές εντός του έτους.

Παραμένει ασαφές το πλαίσιο διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2026, με την αντιπολίτευση να απειλεί με διοργάνωση παράλληλων εκλογικών διαδικασιών, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή της άμεσης ψηφοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ντε φάκτο ηγέτη Σουδάν με Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο αρχηγός του σουδανικού στρατού συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-Σουδάν σε τομείς όπως το εμπόριο, η γεωργία, η αμυντική βιομηχανία και τα ορυχεία.
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Παράταση αποστολής της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία έως το τέλος του 2026 για την αντιμετώπιση της Αλ Σεμπάμπ, εκφράζοντας ανησυχία για τη χρηματοδότηση της αποστολής.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Ελεύθεροι 130 μαθητές καθολικού σχολείου μετά την απαγωγή

Άλλοι 130 μαθητές που απήχθησαν τον Νοέμβριο στη βορειοκεντρική Νιγηρία αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την αστυνομία και την προεδρία. Πλέον, κανένα παιδί δεν κρατείται και οι μαθητές θα μεταφερθούν στη Μίνα την Τρίτη.
Νότια Αφρική ηλιοβασίλεμα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Αφρική: 9 νεκροί από ένοπλη επίθεση κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε παράνομο μπαρ στο Μπέκερσνταλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας 10, σύμφωνα με την αστυνομία Νότιας Αφρικής. Τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30.000 πρόσφυγες από ΛΔ Κονγκό στο Μπουρούντι σε μία εβδομάδα

Περισσότεροι από 30.000 Κονγκολέζοι πέρασαν στο Μπουρούντι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις μάχες στην Ουβίρα με αντάρτες του M23, σύμφωνα με το AFP. Ο αριθμός προσφύγων αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Αεροπορικά πλήγματα και ανάπτυξη στρατευμάτων στο Μπενίν

Η Νιγηρία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα και ανέπτυξε στρατεύματα στο Μπενίν, μετά από αίτημα της κυβέρνησής του, για την αποτροπή πραξικοπήματος και τη διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης.