Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της νέας συριακής ηγεσίας, με αντικείμενο τη στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων.
Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Άσααντ αλ Σιμπάνι και ο υπουργός Άμυνας Μουρχάφ Αμπού Κάσρα συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο για πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών βιομηχανιών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ενίσχυση της άμυνας του συριακού στρατού και ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή.
Παράλληλα, εξετάστηκαν και οικονομικά σχέδια, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σαράα, είχε εκφράσει τον Οκτώβριο την πρόθεση για "επαναπροσδιορισμό" των σχέσεων Δαμασκού-Μόσχας, μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία με την οικογένειά του τον Δεκέμβριο του 2024.
Η Ρωσία έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά της να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας και να δραστηριοποιηθεί στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η οποία υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο για σχεδόν 14 χρόνια.
Στις συνομιλίες τέθηκε επίσης το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Ταρτούς και τη Χμεϊμίμ, που αποτελούν τα μοναδικά επίσημα στρατιωτικά φυλάκια της Ρωσίας εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Οι βάσεις αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη Μόσχα κατά την επέμβασή της στη Συρία το 2015, στηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων στις περιοχές που ελέγχονταν από τους αντάρτες.