ΓΔ: 2255.03 -2.34% Τζίρος: 105.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:44
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά σε στρατιωτική τελετή με φόντο αξιωματικούς.

Συνάντηση Σύρων υπουργών με Πούτιν για στρατιωτική συνεργασία

Οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα με τον Πούτιν, συζητώντας στρατιωτική και οικονομική συνεργασία, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του συριακού στρατού και την ασφάλεια της περιοχής.

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της νέας συριακής ηγεσίας, με αντικείμενο τη στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Άσααντ αλ Σιμπάνι και ο υπουργός Άμυνας Μουρχάφ Αμπού Κάσρα συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο για πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών βιομηχανιών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ενίσχυση της άμυνας του συριακού στρατού και ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή.

Παράλληλα, εξετάστηκαν και οικονομικά σχέδια, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σαράα, είχε εκφράσει τον Οκτώβριο την πρόθεση για "επαναπροσδιορισμό" των σχέσεων Δαμασκού-Μόσχας, μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία με την οικογένειά του τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Ρωσία έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά της να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας και να δραστηριοποιηθεί στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η οποία υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο για σχεδόν 14 χρόνια.

Στις συνομιλίες τέθηκε επίσης το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Ταρτούς και τη Χμεϊμίμ, που αποτελούν τα μοναδικά επίσημα στρατιωτικά φυλάκια της Ρωσίας εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι βάσεις αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη Μόσχα κατά την επέμβασή της στη Συρία το 2015, στηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων στις περιοχές που ελέγχονταν από τους αντάρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι-Άχμαντ αλ Σάρα για περιφερειακή ασφάλεια στη Συρία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Άχμαντ αλ Σάρα, όπου συζήτησαν για την περιφερειακή ασφάλεια, τον πόλεμο με τη Ρωσία και θέματα διατροφικής ασφάλειας και συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Δύσκολη η έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων κατά Ρωσίας, λέει η Κάλας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε πως δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του μπλόκου της Ουγγαρίας, που διαφωνεί με τα μέτρα για τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία θέλει να διατηρήσει τις ρωσικές βάσεις, λέει η Μόσχα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι συριακές αρχές επιθυμούν τη διατήρηση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη νέα ηγεσία. Παράλληλα, η Ρωσία προμηθεύει νόμιμα στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράν.
Αυστριακή αστυνομικός
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Γερμανίδας στη Ρωσία με βόμβα στο σακίδιό της

Η ρωσική FSB συνέλαβε 57χρονη Γερμανίδα στη Σταυρούπολη που μετέφερε βόμβα, την οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα χρησιμοποιούσε σε επίθεση κατά εντολή των ουκρανικών υπηρεσιών. Η αυθεντικότητα σχετικών εικόνων δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αποκατάσταση σχέσεων με Συρία και ενίσχυση εμπορίου και ασφάλειας

Η ΕΕ σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις επίσημες πολιτικές σχέσεις με τη Συρία, επαναφέροντας τη συμφωνία του 1978 και ξεκινώντας διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σκοπεύει να προσαρμόσει το καθεστώς κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο του Ρόιτερς.
Πανοραμική άποψη Ταλίν
ΔΙΕΘΝΗ

Εσθονία: Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη μόνη

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάνο Πέβκουρ, δήλωσε ότι το Ταλίν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ για την άμυνά του, προειδοποιώντας όμως ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να σταθεί μόνη απέναντι στη Ρωσία.