ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Λιβύης
Η σημαία της Λιβύης κυματίζει μπροστά σε ένα σύγχρονο κτίριο στην Τρίπολη.

Τουρκία: Μαύρο κουτί από το Falcon 50 που συνετρίβη, οκτώ νεκροί

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το μαύρο κουτί και τον καταγραφέα ήχου του Falcon 50 που συνετρίβη νότια της Άγκυρας. Σκοτώθηκαν 8 άτομα, ανάμεσά τους υψηλόβαθμη λιβυκή αποστολή.

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν τον καταγραφέα ήχου και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους τύπου Falcon 50 που συνετρίβη νότια της Άγκυρας, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ατόμων. 

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της κυβέρνησης της Τρίπολης, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν τον καταγραφέα ήχου στις 02:45 τοπική ώρα και το μαύρο κουτί στις 03:20. Τα ευρήματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ανάλυση.

Στο αεροσκάφος επέβαινε υψηλόβαθμη στρατιωτική αποστολή από τη Λιβύη, αποτελούμενη από πέντε στελέχη και τρία μέλη πληρώματος, τα οποία έχασαν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ανάμεσα στο πλήρωμα υπήρχε και μία αεροσυνοδός με ελληνικό όνομα.

Σε ανακοίνωση του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, αναφέρεται ότι στο αεροσκάφος βρίσκονταν επίσης ο αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Αλφιτόρι Τζριμπίλ, ο διευθυντής παραγωγής στρατιωτικού υλικού, ταξίαρχος Μαχμούντ αλ Κουταουί, ο σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, καθηγητής Μοχάμεντ αλ Ασάουι Ντιάμπ, καθώς και ο φωτογράφος του Γραφείου Τύπου, Μοχάμεντ Ομάρ Αχμέντ Μαχτζούμπ.

Σύμφωνα με τον Αλί Γερλίκαγια, "χθες το βράδυ, στις 20:10, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας με προορισμό την Τρίπολη. Στις 20:32, το πλήρωμα ενημέρωσε για επιστροφή λόγω τεχνικής βλάβης και στις 20:52 χάθηκε η επικοινωνία στην επαρχία Χάιμανα".

Μονάδες της Χωροφυλακής εντόπισαν τα συντρίμμια στις 22:00 τοπική ώρα, σε έκταση περίπου τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως γνωστοποίησε ο Γερλίκαγια.

Από τη Λιβύη, 22μελής ομάδα, συμπεριλαμβανομένων συγγενών των θυμάτων, μετέβη στην Τουρκία για να παρακολουθήσει τις έρευνες.

Πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από εταιρεία με έδρα τη Μάλτα.

Η ηγεσία των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων βρισκόταν για αυθημερόν επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Τη Δευτέρα, η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε διάταγμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρατείνοντας κατά 24 μήνες, από τις 2 Ιανουαρίου 2026, την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bayraktar TB2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και το χάσμα με την Ελλάδα

Η Τουρκία εξελίχθηκε σε ισχυρή βιομηχανική δύναμη στον τομέα της άμυνας με αιχμή τα drones, ισχυρές εξαγωγές και μαζική παραγωγή όπλων. Μεγάλο το χάσμα με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου

Κυρώσεις σε Τούρκους κυβερνητικούς ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν περάσει νομοσχέδιο για τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζει δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Άμεση λύση για τους Έλληνες με τη σημαία στην Αγία Σοφία

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της κράτησης δύο Ελλήνων στην Τουρκία θα λυθεί σύντομα. Το Προξενείο παρέχει υποστήριξη κι επικοινωνεί μαζί τους και με τους δικηγόρους τους. Οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση γυναικοκτονιών στην Τουρκία: 133 θύματα σε τέσσερις μήνες

Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδίας Γυναικείων Συλλόγων Τουρκίας, 133 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2026, οι περισσότερες από άνδρες του περιβάλλοντός τους. Το 41,9% των θυμάτων ήταν 19-35 ετών, με τη νεότερη 16 και τη μεγαλύτερη 66 ετών.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σοβαρά τραυματισμένος ο αδελφός του Τσαβούσογλου μετά από επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Αϊντίν Τσαβούσογλου, αδελφός του πρώην Τούρκου ΥΠΕΞ, μετά από πυροβολισμούς στο γραφείο του σε πρατήριο καυσίμων στην Αλάνια. Οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.