Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να διασφαλίσει την άμεση επιστροφή περίπου 137 ανδρών από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι είχαν απελαθεί νωρίτερα φέτος στο Ελ Σαλβαδόρ.
Οι άνδρες αυτοί οδηγήθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, με κατηγορίες συμμετοχής σε συμμορίες, χωρίς όμως να έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η απέλασή τους πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, με επίκληση του νόμου «περί αλλοδαπών εχθρών».
Ο δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ έκρινε ότι η διαδικασία απέλασης παραβίασε τα δικαιώματα των ατόμων αυτών, καθώς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.
Ως αποτέλεσμα, οι απελαθέντες πρέπει να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν νομικά τις αποφάσεις απέλασής τους.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση Τραμπ υποχρεούται να παρουσιάσει σχέδιο για την επιστροφή των συγκεκριμένων προσώπων —τα οποία στο μεταξύ έχουν επαναπατριστεί στη Βενεζουέλα— εντός δύο εβδομάδων.