ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Εβραίοι της Δύσης να μετακομίσουν στο Ισραήλ λόγω αντισημιτισμού

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ κάλεσε τους Εβραίους της Δύσης να εγκατασταθούν στο Ισραήλ για να αποφύγουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, μια εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή στο Σίδνεϊ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, απηύθυνε κάλεσμα προς τους Εβραίους που ζουν στη Δύση να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, επικαλούμενος την αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού. Η παρέμβασή του έρχεται μία εβδομάδα μετά τη θανατηφόρα επίθεση κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής στο Σίδνεϊ, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα.

Στη δημόσια τελετή για την τελευταία ημέρα της Χανουκά, ο Σάαρ τόνισε ότι «οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια παντού», ωστόσο, όπως ανέφερε, «σήμερα, οι Εβραίοι κυνηγιούνται σε όλον τον κόσμο». Κάλεσε μάλιστα τους Εβραίους από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Βέλγιο να «επιστρέψουν στη Γη του Ισραήλ».

Η ισραηλινή κυβέρνηση επισημαίνει την αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι χώρες της Δύσης οφείλουν «να αγωνιστούν κατά του αντισημιτισμού και να εγγυηθούν την ασφάλεια» των Εβραίων πολιτών τους.

Τον Οκτώβριο, ο Σάαρ είχε επικρίνει τις βρετανικές αρχές για αδράνεια απέναντι στο «τοξικό κύμα αντισημιτισμού», μετά από επίθεση σε συναγωγή στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Με βάση τον ισραηλινό «νόμο της επιστροφής» του 1950, κάθε Εβραίος, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής, έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί στο Ισραήλ και να αποκτήσει την ισραηλινή υπηκοότητα. Το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε όσους έχουν τουλάχιστον έναν παππού εβραϊκής καταγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ μετά από πυρά από Λίβανο

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ μετά από πυρά από τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαιτίστηκε ένα βλήμα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα

Στις 14 και 15 Μαΐου ξεκινά στην Ουάσινγκτον ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου για ειρηνευτική συμφωνία, ενώ συνεχίζεται η ένταση με τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ παραμένουν αισιόδοξες για συμφωνία.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο ηγετικό μέλος της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, με το ANI να αναφέρει ισχυρή έκρηξη και πως πρόκειται για την πρώτη επίθεση μετά την εκεχειρία της 17ης Απριλίου.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
F-35 στην αεροπορική βάση
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος αρχηγός: Η πολεμική αεροπορία Ισραήλ θα απαντήσει σε επίθεση Ιράν

Το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή και δηλώνει έτοιμο να απαντήσει δυναμικά αν δεχθεί επίθεση από το Ιράν, σύμφωνα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη για πλήρη ανάπτυξη εάν χρειαστεί.