ΓΔ: 1394.97 -0.19% Τζίρος: 51.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε πολιτικό χάος το Περού

Απόλυτη πολιτική σύγχυση στο Περού. Ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κογκρέσο και προκηρύσσει εκλογές, με το κοινοβούλιο να αρνείται να συμμορφωθεί και να ανακοινώνει πως τον παύει.

Απόλυτη πολιτική σύγχυση επικρατεί σήμερα στο Περού, καθώς ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διαλύει το Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί η δεξιά των Φουχιμόρι, και προκηρύσσει εκλογές, με το κοινοβούλιο να αντιδρά διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί και ότι τον παύει και τον αντικαθιστά για έναν χρόνο αναθέτοντας ρόλο μεταβατικής προέδρου στην αντιπρόεδρό του Μερσέδες Αραός.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βισκάρα ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κογκρέσο, πράγμα που είχε να συμβεί από το 1992 στο Περού, και ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 26η Ιανουαρίου. Αλλά το κοινοβούλιο ανταπέδωσε εγκρίνοντας, με πλειοψηφία 86 ψήφων, την παύση για έναν χρόνο του Βισκάρα λόγω της «ηθικής ανικανότητάς του» να ασκεί τα καθήκοντά του και την αντικατάστασή του για έναν χρόνο από την Αραός, 58 ετών, αντιπρόεδρό του που ορκίστηκε εσπευσμένα νέα μεταβατική πρόεδρος.

Εν μέσω των αντικρουόμενων ανακοινώσεων από την προεδρία και το Κογκρέσο, η αστυνομία και το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Βισκάρα ως νόμιμο πρόεδρο, αρχηγό του Κράτους και κατά συνέπεια επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Πραξικόπημα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το Κογκρέσο σκοπεύει να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να συζητήσει και να εγκρίνει το ψήφισμα με το οποίο ο Βισκάρα θα παυθεί οριστικά, ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος Πέδρο Ολαετσέα.

«Είμαστε μπροστά σε ένα πραξικόπημα», εξεμάνη ο βουλευτής Χόρχε δελ Καστίγιο, που ανήκει στην αντιπολίτευση. «Ελπίζουμε ότι ο στρατός και η αστυνομία δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη παρωδία», πρόσθεσε.

Αλλά οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας πήγαν στο προεδρικό παλάτι στη Λίμα για να εκφράσουν την «απόλυτη υποστήριξή τους στη συνταγματική τάξη και στον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα ως ανώτατο αρχηγό» τους, όπως γνωστοποίησε η προεδρία, αναρτώντας φωτογραφία από συνάντηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κορύφωση μιας πολυετούς πολιτικής σύγκρουσης στο Περού, που αφορά μεταξύ άλλων τον τρόπο διορισμού των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο — το ανώτατο στη χώρα — το τρέχον διάστημα εξετάζει το αίτημα αποφυλάκισης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Η Φουχιμόρι παραμένει φυλακισμένη εδώ και ένδεκα μήνες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς της Odebrecht, της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας η οποία μοίραζε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει δημόσιες συμβάσεις. Το σκάνδαλο αυτό έχει σαρώσει την περουβιανή πολιτική τάξη.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος ο Βισκάρα, που κατηγορεί τη δεξιά των Φουχιμόρι ότι προσπαθεί να σταματήσει τον αγώνα του για την καταπολέμηση της «διαφθοράς», είπε πως πρέπει να υπάρξει καταφυγή στις κάλπες ώστε οι πολίτες να πάρουν αποφάσεις «για το μέλλον της χώρας μας».

Η δεξιά παράταξη των Φουχιμόρι έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και, καθώς βρίσκεται σε ελεύθερη πρώτη στις δημοσκοπήσεις, θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πολύ περισσότερο διότι βάσει μιας μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε το 2018 με δημοψήφισμα, κανένας κοινοβουλευτικός δεν μπορεί πλέον να διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Στα ύψη η δημοτικότητα του Βισκάρα

Ο Βισκάρα, αντιθέτως, βλέπει τη δημοτικότητά του να βρίσκεται στα ύψη, εν μέρει λόγω της σύγκρουσής του με τους «φουχιμοριστές», παρότι δεν έχει την υποστήριξη κανενός πολιτικού κόμματος. Ο 56χρονος πολιτικός μηχανικός διαδέχθηκε τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος, αφού ο προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω υποψιών για χρηματισμό του από την Οντεμπρέχτ.

Πέραν του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλακίστηκε το 2005, οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη του Περού. Ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2011), που κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την Οντεμπρέχτ, αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι τη 17η Απριλίου, τη στιγμή που η αστυνομία προσπαθούσε να τον συλλάβει στο σπίτι του.

Ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν δίκη επίσης στο πλαίσιο της υπόθεσης της Οντεμπρέχτ. Αλλά και ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), που συνελήφθη την 16η Ιουλίου στις ΗΠΑ ενόψει της εξέτασης της έκδοσής του στην πατρίδα του, ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επικίνδυνος νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα ψηφίστηκε στο Περού

Ο νόμος ουσιαστικά τερματίζει εκατοντάδες έρευνες σε εξέλιξη, για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης την περίοδο 1980-2000 που άφησε πίσω 69.000 νεκρούς και 21.000 αγνοούμενους.
ΔΙΕΘΝΗ

Σωματική επίθεση κατά της προέδρου του Περού από δύο γυναίκες

Η μια από τις γυναίκες, που συνελήφθη από την αστυνομία, κατηγόρησε προσωπικά την Πρόεδρο για τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος συγκαταλέγεται στα θύματα των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2022.