ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σκοτ Μπέσεντ πορτρέτο
Ο Σκοτ Μπέσεντ κατά τη διάρκεια δημόσιας παρουσίας, με σοβαρή έκφραση σε εσωτερικό χώρο.

Μπέσεντ: Εσφαλμένοι οι περιορισμοί της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε «λάθος» τους κινεζικούς περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, τονίζοντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα εμπορικά του όπλα και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο στην παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε ως «λάθος» την απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο με αυτή την κίνηση ανέδειξε ένα από τα βασικά εμπορικά του όπλα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπέσεντ σημείωσε ότι «Η Κίνα προειδοποίησε όλον τον κόσμο για τον κίνδυνο. Διέπραξαν πραγματικά ένα λάθος». Παρομοίασε τη στάση του Πεκίνου δηλώνοντας, «Είναι ένα πράγμα να βάζεις το πιστόλι στο τραπέζι και είναι ένα άλλο να πυροβολείς στον αέρα».

Στις αρχές Οκτωβρίου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών που σχετίζονται με σπάνιες γαίες. Τα υλικά αυτά είναι κρίσιμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τον αμυντικό τομέα.

Μετά από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα, το Πεκίνο συμφώνησε να αναστείλει ορισμένους περιορισμούς για τουλάχιστον ένα έτος.

Το ζήτημα των σπάνιων γαιών παραμένει βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.

Η Κίνα διατηρεί σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην επεξεργασία σπάνιων γαιών, γεγονός που εντείνει τους φόβους για πιθανή χρήση τους ως μέσο πίεσης στους εμπορικούς εταίρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπέσεντ, το Πεκίνο έχει πλέον απωλέσει το πλεονέκτημά του. Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε πως «Διαθέτουμε μέτρα για να αντισταθμίσουμε την κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι «η κινεζική ηγεσία ανησύχησε λίγο από τη αντίδραση του κόσμου στους περιορισμούς» που ανακοινώθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Ροντρίγκεζ: Με τις ΗΠΑ συμφωνήσαμε ότι παραμένει η κυριαρχία μας στο πετρέλαιο

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, τόνισε πως η χώρα διατηρεί την κυριαρχία στους πετρελαϊκούς της πόρους, παρά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τις δηλώσεις Τραμπ για αμερικανικό έλεγχο μεγάλου μέρους των αποθεμάτων.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μέγα deal για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η συμφωνία-μαμούθ ΗΠΑ–Βενεζουέλας δίνει στην Ουάσιγκτον πλειοψηφικό έλεγχο στην αξιοποίηση κοιτασμάτων με περισσότερα από 65 δισ. βαρέλια πετρελαίου και προβλέπει επενδύσεις περίπου 100 δισ. δολαρίων.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Βενεζουέλα έκλεισαν ιστορική συμφωνία για το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα έκλεισαν ιστορική συμφωνία για τον έλεγχο αποθεμάτων άνω των 65 δισ. βαρελιών αργού. Ο Τραμπ τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία» και δήλωσε πως υπερδιπλασιάζει τα αμερικανικά αποθέματα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ φέρνει 100 δισ. επενδύσεις στη Βενεζουέλα

Η πετρελαϊκή συμφωνία ΗΠΑ-Βενεζουέλας αναμένεται να φέρει 100 δισ. δολάρια ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύοντας την οικονομία και δημιουργώντας πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγκάντα: Απόστρατος συνεργάτης αρχηγού ΕΔ εκδίδεται στις ΗΠΑ για όπλα

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την έκδοση στις ΗΠΑ απόστρατου αξιωματικού, κατηγορούμενου για συνωμοσία πώλησης όπλων αξίας 53,7 εκατ. ευρώ σε μεξικανικά καρτέλ. Μαζί του κατηγορούνται τρία ακόμη άτομα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.