Η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε σήμερα την «δικτατορία» της Κίνας ανήμερα της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο αποτελεί απειλή για την ειρήνη και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για τη στρατιωτική του επέκταση.
Οι δυνάμεις των ηττημένων εθνικιστών κατέφυγαν το 1949 στην Ταϊβάν αφού έχασαν στον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές. Τώρα η Κίνα διεκδικεί το έδαφος της Ταϊβάν και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης βίας προκειμένου να τη φέρει υπό τον έλεγχό της.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην ομιλία του κατά την τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα με την ευκαιρία των εορτασμών των 70 ετών κομμουνιστικής διακυβέρνησης, δήλωσε ότι η χώρα του θα προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ταϊβάν και «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη επανένωση της μητέρας πατρίδας».
Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, απαντώντας στις δηλώσεις αυτές του Σι, επεσήμανε ότι η χώρα δεν θα δεχθεί ποτέ το «μία χώρα, δύο συστήματα», το μοντέλο το οποίο ισχύει για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιμένει με τη δικτατορία του ενός κόμματος επί 70 χρόνια, έναν τρόπο διακυβέρνησης που παραβιάζει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγείρει κινδύνους και προκλήσεις για την ανάπτυξη της ηπειρωτικής Κίνας», τόνισε.
«Οι φωνές της (Κίνας) περί μάχης για την ενότητα, τη μεγάλη ανανέωση και την ένωση είναι απλώς μια δικαιολογία για στρατιωτική επέκταση, απειλούν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την παγκόσμια δημοκρατία και πολιτισμό», πρόσθεσε.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ
Στο μεταξύ στο Χονγκ Κονγκ μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι διαδηλωτές να διαταράξουν τους σημερινούς εορτασμούς.
Ήδη από το πρωί οι αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους και τις έρευνες στους δρόμους και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Περισσότεροι από 12 σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί.
Εξάλλου οι δυνάμεις της τάξης είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την ώρα που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχουν καλέσει σε μια «ημέρα θλίψης».
Οι διαδηλωτές, που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους από τον Ιούνιο, θέλουν να εκμεταλλευθούν τους σημερινούς εορτασμούς για να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την απέχθειά τους προς το κινεζικό καθεστώς, να καταγγείλουν τον περιορισμό των ελευθεριών και την παραβίαση της αρχής «Μία χώρα, δύο συστήματα».
Έχουν καλέσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να βγουν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση που έχει επιβληθεί σήμερα στις διαδηλώσεις.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ βρίσκεται στο Πεκίνο για να παραστεί στους εορτασμούς. Ο αναπληρωτής της Μάθιου Τσέουνγκ εκφώνησε ομιλία στην οποία έπλεξε το εγκώμιο στην ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία 70 χρόνια. Ωστόσο δήλωσε ότι οι αρχές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη «για νέους στοχασμούς ώστε να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν βαθιά τη ρίζα τους» στο Χονγκ Κονγκ.