ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικές εκλογές κόμματα
Κουμπιά γερμανικών κομμάτων και ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών στη Γερμανία.

Ο Μάρκους Σέντερ ξανά αρχηγός της CSU με μειωμένο ποσοστό στη Γερμανία

Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη πρόεδρος της CSU με 83,6%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος. Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος αλλά ικανοποιημένος. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με ποσοστό 83,6% επανεξελέγη πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί το χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος, προκαλώντας έκπληξη λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στη Βαυαρία.

Ο κ. Ζέντερ αναγνώρισε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον λαό, γεγονός που επηρεάζει και τα πολιτικά κόμματα. Παρά το χαμηλό ποσοστό, εξέφρασε ικανοποίηση, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ισχυρής υποστήριξης στα κρίσιμα ζητήματα. Είχε θέσει ως στόχο ένα ποσοστό άνω του 90%, ενώ το 2023 είχε συγκεντρώσει 96,6%.

Σε αντίθεση με τον κ. Ζέντερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξελέγη αντιπρόεδρος της CSU με ποσοστό 93,7%.

Παρά τις προκλήσεις, ο Μάρκους Ζέντερ χαρακτήρισε τη CSU το πιο ενωμένο κόμμα της Γερμανίας και τόνισε ότι έχει πετύχει τους στόχους της τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επισήμανε τον ρόλο του κόμματος στη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα.

Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στο μεταναστευτικό και την Ουκρανία, δηλώνοντας πως χωρίς τον Μερτς, η Ευρώπη δεν θα είχε φωνή. Αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φερέφωνα του Πούτιν και γελοτοποιούς της αυλής, καλώντας να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Καταμερισμός εργασίας» ΗΠΑ-Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν και το Ισραήλ το κέντρο διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε δίλημμα ως προς τη νομιμότητα των επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για το Ιράν, απουσία στρατηγικής

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για τη διαδοχή της ηγεσίας, ενώ απέκλεισε γερμανική στρατιωτική συμμετοχή σε επιθέσεις.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Αυστρία ξεκινούν επαναπατρισμό εγκλωβισμένων στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανία και η Αυστρία ξεκινούν αύριο επαναπατρισμό παιδιών, ασθενών και εγκύων από τη Μέση Ανατολή. Η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει από το Μουσκάτ του Ομάν, μεταφέροντας 170 άτομα, με επιπλέον πτήσεις να ακολουθούν σύντομα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ παραδέχθηκε λάθος για την ταξιδιωτική οδηγία

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ διόρθωσε τη δήλωσή του για την ταξιδιωτική οδηγία προς τον Κόλπο. Παραδέχθηκε ότι η προειδοποίηση ισχύει από 28 Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι ίσχυε νωρίτερα.
Boeing 777 Emirates
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επαναπατριστικές πτήσεις από τη κυβέρνηση, πρώτη από Ντουμπάι

Πάνω από 30.000 Γερμανοί τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι στη Μ. Ανατολή. Η κυβέρνηση οργανώνει πτήσεις επαναπατρισμού με προτεραιότητα σε ευάλωτους. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέρες λόγω συνθηκών ασφαλείας.