ΓΔ: 2306.53 0.29% Τζίρος: 55.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:00
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η κεντρική αίθουσα σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ελπίδα για συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ρωσικά περιουσιακά

Ο Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ εξέφρασε ελπίδα για συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τόνισε ότι το Βέλγιο δεν θα δεχτεί απερίσκεπτους συμβιβασμούς και ζήτησε ουσιαστικές λύσεις.

Την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εξέφρασε ο Βέλγος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Ο κ. Βαν Πέτεγκεμ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Eurogroup, ανέφερε ότι «πολλές ανησυχίες παραμένουν στο τραπέζι» όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Επισήμανε ζητήματα όπως ο μηχανισμός ρευστότητας, η κατανομή του κινδύνου και οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως «σε κάποιο σημείο, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο «δεν θα δεχθεί κανέναν απερίσκεπτο συμβιβασμό» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τους «νομικούς και οικονομικούς κινδύνους» που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, επιδιώκοντας «ουσιαστικές και εποικοδομητικές λύσεις». Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμό της. Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό τον σκοπό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ενέργεια και πολιτική στην ατζέντα αύριο στο Βέλγιο

Το Eurogroup θα εξετάσει αύριο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη, τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ΕΕ και πιθανά μέτρα για την ενέργεια, με συμμετοχή και του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να περάσει στην αντεπίθεση

Ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει από την ανθεκτικότητα στη διαμόρφωση του μέλλοντός της, ζητώντας πιο ενεργό ρόλο, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να αναπτυχθεί.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Θα είμαστε η γενιά που θα απελευθερώσει το δυναμικό της ΕΕ;»

Ο Κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ECOFIN, τόνισε την ανάγκη πολιτικού θάρρους για τον οικονομικό μετασχηματισμό της ΕΕ και υποστήριξε την πρόταση για ενίσχυση της ESMA, καλώντας σε ουσιαστική δράση πέρα από διαρκείς συζητήσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ετοιμότητα για τα δυσκολότερα σενάρια στην οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε, μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ανάγκη ετοιμότητας για δύσκολα σενάρια λόγω πιέσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία του ευρωπαϊκού συντονισμού σε πιθανές κρίσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στασιμοπληθωρισμό αντιμετωπίζει η Ευρώπη, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε μετά το Eurogroup ότι παρατηρείται στασιμοπληθωρισμός, με μείωση ανάπτυξης και αύξηση πληθωρισμού, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε πλήρη στασιμοπληθωρισμό, ενώ προκρίνει προσωρινά και στοχευμένα μέτρα.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ προτεραιότητα για την ΕΕ, λέει ο Λεσκίρ

Ο Ρολάν Λεσκίρ, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για εμπορική συμφωνία συνεχίζονται, τονίζοντας την ανάγκη αμοιβαίου οφέλους, ενώ η Ευρώπη ενισχύει και τις αμυντικές της επενδύσεις.