ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας

Ουρουγουάη: Ζητά σταθερότητα, ανήσυχη για αμερικανική παρουσία Καραϊβικής

Η Ουρουγουάη εκφράζει έντονη ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην Καραϊβική και ζητά αποκλιμάκωση, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν ωφελεί καμία χώρα και εγκυμονεί κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή.

Ανησυχία εκφράζει η κυβέρνηση της Ουρουγουάης για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Καραϊβικής, όπου οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Μάριο Λουβέτκιν, η χώρα επιδιώκει να δει την κατάσταση να σταθεροποιείται, τονίζοντας ότι η σημερινή αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Λουβέτκιν υπογράμμισε πως η Ουρουγουάη επιθυμεί την αποκλιμάκωση των εντάσεων «με όλα τα μέσα», σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη κρίση δεν εξυπηρετεί ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τη Βενεζουέλα, ούτε την Κολομβία, ούτε και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Όπως ανέφερε, οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης δημιουργεί προβλήματα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Από τον Αύγουστο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών στην Καραϊβική, επικαλούμενη την ανάγκη καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ουάσιγκτον, αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ταχύπλοων που φέρονταν να μεταφέρουν ναρκωτικά είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 87 ατόμων.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την κατάσχεση πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο που έχει κατασχεθεί ποτέ». Το Καράκας καταγγέλλει την ενέργεια αυτή ως «εγκληματική» και κάνει λόγο για «διεθνή πειρατεία», θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και ιδιοποίησης των σημαντικών πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Η Ουρουγουάη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, προτίθεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Όπως επισήμανε ο κ. Λουβέτκιν, το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών δεν αφορά μόνο τη Βενεζουέλα ή την Κολομβία, αλλά αποτελεί πρόβλημα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, καθώς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί συνθήκες αστάθειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: 9 νεκροί μετά από επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους

Επίθεση με ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο τη νύχτα προκάλεσε εννέα νεκρούς και 23 τραυματίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, ανεβάζοντας τον αρχικό απολογισμό των θυμάτων από τέσσερις σε εννέα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 46χρονος στο Νοσοκομείο μετά από πτώση σε φωταγωγό

Ένας 46χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε σε φωταγωγό πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Οι πυροσβέστες τον απεγκλώβισαν και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ.
όχημα αστυνομίας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυξάνεται η αστυνομική παρουσία στα σύνορα με Ισπανία λόγω μεταναστών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε την αύξηση των αστυνομικών και χωροφυλάκων στα σύνορα με την Ισπανία, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα, με επιτήρηση από drones.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κυπαρίσσι Αταλάντης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 20:00 σε χαμηλή βλάστηση στο Κυπαρίσσι Αταλάντης. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 22 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 5 οχήματα και υδροφόρες του Δήμου, ενώ εικόνα προσφέρει drone με θερμική κάμερα.