ΓΔ: 2619.8 0.03% Τζίρος: 5.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:40
Στοκ νέα αυτοκίνητα
Φώτο: Shutterstock

Στο αυτοκίνητο στρέφονται πλέον οι Ευρωπαίοι για τις μετακινήσεις τους

Ο φόβος που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τους πολίτες να αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με το μποτιλιάρισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση να επανέρχονται στην καθημερινότητα.

Το μποτιλιάρισμα σε ώρες αιχμής επέστρεψε όχι μόνο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες επιλέγουν πλέον το αυτοκίνητο τους αντί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους.

Η αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων και η αισθητή αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης είχε ως συνέπεια την μικρή άνοδο της τιμής της. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερα αυτοκίνητά τους επειδή φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες», επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιάν.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πόλεις της Ασίας που οι αγορές άνοιξαν νωρίτερα από αυτές της Ευρώπης. Όμως εκεί οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν και το τρένο. Στους δρόμους του Πεκίνου και της Σαγκάης η πρωινή κίνηση είναι πλέον υψηλότερη από τους μέσους όρους του 2019, ενώ η χρήση του μετρό παραμένει χαμηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Μένοντας στα δεδομένα της Ευρώπης, στο Βερολίνο η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών παραμένει 61% κάτω από τον μέσο όρο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που οδηγούν το αυτοκίνητό τους έχει ανακάμψει και βρίσκεται μόλις 28% κάτω από τον μέσο όρο της προ- κορονοϊού εποχής, σύμφωνα με στοιχεία της Apple, η οποία διαχειρίζεται και παρακολουθεί τα δεδομένα των χαρτών της. Τα συγκεκριμένα δεδομένα της Apple για 27 πόλεις δείχνουν ότι οι οδηγοί επιλέγουν τα αυτοκίνητά τους σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στη Μαδρίτη, η οδήγηση είναι 68% κάτω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς παραμένει 87% κάτω από τον μέσο όρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μαζί με τα αυτοκίνητα αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Σε αυτή την περίοδο, όπου όλοι έχουν μεγάλο δείκτη ανασφάλειας, αναλυτές κάνουν λόγο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα, που θα βοηθήσουν στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι πιθανό να παραμείνουν στο περιθώριο, καθώς η εύθραυστη οικονομία δεν βοηθά τις πωλήσεις τους. Σημαντικό ρόλο για την απροθυμία αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παίζει η φθηνή βενζίνη και η αυξημένη τιμή των ηλεκτρικών που παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, εξακολουθούν να έχουν υψηλή τιμή κτήσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Προσωποποιημένες πινακίδες αυτοκινήτων με κόστος 600 ευρώ

Από τα τέλη Απριλίου 2027, οι Ιταλοί θα μπορούν να επιλέγουν εξατομικευμένες πινακίδες για τα οχήματά τους, με κόστος 600 ευρώ για αυτοκίνητα και 360 ευρώ για μοτοσικλέτες. Απαγορεύονται προσβλητικές ή ασαφείς συνθέσεις.
Σκηνή επίθεσης αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επίθεση με αυτοκίνητο στο Ανόβερο λόγω συμμοριών

Η αστυνομία Ανόβερου διερευνά απόπειρα ανθρωποκτονίας ύστερα από σκόπιμη επίθεση αυτοκινήτου σε ομάδα ατόμων, στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Πέντε τραυματίες και τρεις προσαγωγές, αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Γαλλία μετά την επίθεση στην Τραπ

Μεγάλο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Πένγκο Μπόσιο Γουάνγκι στο Τραπ από ένοπλο, ενώ σε όλη τη χώρα καταγγέλλεται η εξάπλωση του ρατσιστικού μίσους και δημιουργούνται επιτροπές αυτοάμυνας.
Γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων
ΔΙΕΘΝΗ

Κάτω από 50% οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων παγκοσμίως μετά από 100 χρόνια

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πλέον καλύπτουν λιγότερο από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων, καθώς υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα αυξάνουν το μερίδιό τους, κυρίως λόγω αύξησης τιμών καυσίμων και γεωπολιτικής αστάθειας.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 43χρονου μετά από καταδίωξη στην Παλλήνη

Συνελήφθη 43χρονος στην Παλλήνη μετά από καταδίωξη, καθώς κατηγορείται για πολλά αδικήματα, μεταξύ των οποίων απόπειρα εμβολισμού αστυνομικών με ΙΧ, όταν προσπάθησε να διαφύγει από έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ.
Πλημμυρισμένος δρόμος αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Συγκλονιστική διάσωση οδηγού από πλημμυρισμένο όχημα

Ο δημοσιογράφος Γουίλ Μάρεϊ της ABC διηγήθηκε πως μαζί με διερχόμενο πολίτη έσωσαν οδηγό από βυθιζόμενο όχημα σε πλημμυρισμένη περιοχή του Κουίνσλαντ, τονίζοντας το έντονο συναίσθημα που βιώνει κανείς σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή.