Ένας 58χρονος, καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο 33χρονης το 1989, εκτελέστηκε χθες στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα και ήταν η 45η που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ για το 2025. Από αυτές, οι 18 αφορούν τη συγκεκριμένη πολιτεία, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων από το 2010, όταν είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 46.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί ακόμη τρεις εκτελέσεις έως το τέλος του 2025.
Ο Μαρκ Τζέραλντς είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας, της Τρέσα Πέτιμποουν, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από τον οκτάχρονο γιο της, επιστρέφοντας από το σχολείο.
Οι περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ το 2025 έχουν πραγματοποιηθεί με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα, φτάνοντας τις 37 περιπτώσεις.
Πέντε εκτελέσεις έγιναν με πρόκληση ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, μια μέθοδο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Αλαμπάμα το 2024 και χαρακτηρίζεται από ειδικούς του ΟΗΕ ως «βασανιστήριο». Τρεις επιπλέον εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα, μέθοδος που δεν είχε χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 2010.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Πενσιλβάνια, εφαρμόζεται μορατόριουμ λόγω αποφάσεων των κυβερνητών.