Ύποπτα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από στρατιωτική βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του γαλλικού στρατού τρεις διαφορετικές νύχτες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Δύναμης Πολεμικής Αεροπορίας και Διαστήματος.
Παράλληλα, Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με περιστατικά πτήσεων drones πάνω από βάση πυρηνικών υποβρυχίων στις ακτές του Ατλαντικού. Η δραστηριότητα drones, συχνά άγνωστης προέλευσης, έχει προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του εναέριου χώρου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε αυτές τις διεισδύσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο ως «υβριδικό πόλεμο», ενώ η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη για τα περιστατικά.
Οι πρώτες θεάσεις drones πάνω από τη στρατιωτική βάση Κρέιγ στη βόρεια Γαλλία καταγράφηκαν στις 26 Νοεμβρίου. Η βάση φιλοξενεί κέντρο εκπαίδευσης των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τομά Μπαρντέν, που ανέλαβε τη διοίκηση το προηγούμενο έτος.
Αντιδρώντας στο περιστατικό της 26ης Νοεμβρίου, μονάδα της βάσης κινητοποιήθηκε, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν τα drones εξουδετερώθηκαν ή απωθήθηκαν. Ένα ειδικό ελικόπτερο έφθασε στην περιοχή αφού τα drones είχαν ήδη απομακρυνθεί.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την επιβεβαίωση αν οι θεάσεις της 28ης και 30ής Νοεμβρίου αφορούσαν drones ή εμπορικά αεροσκάφη.
Όπως επισημαίνεται, «Αυτή η ευαίσθητη στρατιωτική εγκατάσταση δεν υπέστη ζημιές και παραμένει πλήρως επιχειρησιακή για όλες τις αποστολές της... Έρευνα είναι σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε σύνδεση με ξένες προκλήσεις είναι, προς το παρόν, πρόωρη».