ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Ζητά 23 δισ. δολάρια για το 2026 εν μέσω βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για 23 δισ. το 2026, προειδοποιώντας για ιστορικών διαστάσεων κρίση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σε άμεσο κίνδυνο και οι διαθέσιμοι πόροι συρρικνώνονται.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση πόρων ύψους 23 δισ. δολαρίων για το 2026, στοχεύοντας να στηρίξει τουλάχιστον 87 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

 Η νέα αυτή στόχευση είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η διεθνής βοήθεια συρρικνώνεται.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε τη σημερινή εποχή ως μια περίοδο «βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας». Κατήγγειλε τη «θηριωδία και την ένταση των φόνων», την «πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και τα «τρομακτικά επίπεδα σεξουαλικής βίας» παγκοσμίως.

Ο Φλέτσερ επισήμανε πως η ανθρωπότητα αφιερώνει περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη νέων μέσων καταστροφής, την ώρα που μειώνει σημαντικά τις δαπάνες για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πολιτικοί συχνά υπερηφανεύονται για τη μείωση της βοήθειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση αλλαγή προτεραιοτήτων.

Στο νέο σχέδιο "απόλυτης προτεραιότητας" του ΟΗΕ, περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ανθρωπιστικού συστήματος. Το σχέδιο βασίζεται σε δύσκολες επιλογές ζωής ή θανάτου, με στόχο να πειστούν οι βασικοί δωρητές, όπως οι ΗΠΑ, να ενισχύσουν τη συμβολή τους.

Αν και περίπου 240 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επείγουσα ανάγκη, ο ΟΗΕ εστιάζει στη στήριξη 135 εκατομμυρίων το 2026, με το συνολικό απαιτούμενο ποσό να ανέρχεται στα 33 δισ. δολάρια, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες περιλαμβάνουν τη Γάζα, το Σουδάν, την Αϊτή, τη Μιανμάρ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουκρανία.

Το 2025, ο ΟΗΕ είχε ζητήσει πάνω από 45 δισ. δολάρια, συγκεντρώνοντας τελικά μόλις λίγο πάνω από 12 δισ., το χαμηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό επέτρεψε την παροχή βοήθειας σε 98 εκατομμύρια ανθρώπους, 25 εκατομμύρια λιγότερους από το προηγούμενο έτος.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος δωρητής, όμως η συνεισφορά τους μειώθηκε δραστικά από 11 δισ. δολάρια το 2024 σε 2,7 δισ. δολάρια το 2025.

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκκληση για το 2026 αφορά τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με 4,1 δισ. δολάρια, ενώ για το Σουδάν ζητούνται 2,9 δισ. δολάρια. Ο ΟΗΕ προγραμματίζει να απευθυνθεί σε κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως για την κάλυψη των αναγκών, με στόχο τη διάσωση ενός εκατομμυρίου ζωών κάθε ημέρα των επόμενων τριών μηνών.

Εάν παραμείνει το χρηματοδοτικό κενό, ο ΟΗΕ σχεδιάζει εκστρατεία ενημέρωσης προς την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, επισημαίνοντας πως το μερίδιο των φόρων που διατίθεται για ανθρωπιστική βοήθεια είναι ιδιαίτερα μικρό.

Όπως τόνισε ο Φλέτσερ, «ζητάμε μόνο λίγο πάνω από το 1% των χρημάτων που ο κόσμος δαπανά για όπλα και αμυντικά προγράμματα», καλώντας για ανακατανομή πόρων προς την ανθρωπιστική βοήθεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί πέντε μέλη ΜΚΟ σε ενέδρα στο Νότιο Σουδάν, αναφέρει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την «απαράδεκτη» επίθεση σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν, όπου σκοτώθηκαν πέντε εργαζόμενοι σε ΜΚΟ με εμφανή διακριτικά. Θρηνεί για τα θύματα και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του γεγονότος.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατεπείγουσα συνεδρίαση ΟΗΕ για Ελ Ομπάιντ λόγω πολέμου στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή για την αυξανόμενη βία στην πολιορκημένη Ελ Ομπάιντ του Σουδάν, μετά από αίτημα ευρωπαϊκών χωρών και φόβους ΟΗΕ για επίθεση παραστρατιωτικών.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα του Έμπολα απειλεί την Αφρική με απώλειες 3,6 δισ. δολαρίων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα μπορεί να κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές, με 1.307 κρούσματα και 377 νεκρούς στη ΛΔ Κονγκό, ενώ απειλεί και γειτονικές χώρες.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Έως 3,6 δισ. δολάρια το κόστος για την Αφρική, λέει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα ίσως κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ κινδυνεύει να προκαλέσει και σοβαρή αναπτυξιακή κρίση.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σοβαρές επιπτώσεις από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ο Συντονιστής του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, Τζιανλούκα Ραμπόλα, εξέφρασε αλληλεγγύη μετά τους σεισμούς της 24ης Ιουνίου, με τουλάχιστον 1.450 νεκρούς και 12.000 εκτοπισμένους, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.