ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
Εικόνα χεριού που ρίχνει ψηφοδέλτιο σε κάλπη, σύμβολο εκλογικής διαδικασίας.

Ντιμπέιτ στη Χιλή: Αντιπαράθεση για μετανάστευση πριν τον δεύτερο γύρο

Στο ραδιοφωνικό ντιμπέιτ στη Χιλή, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, με τον Καστ να αποκλείει επιχειρήσεις τύπου ICE και τη Χάρα να κατηγορεί για ψηφοθηρία.

Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικού ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών στη χώρα, όπως συνέβη στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.

Η συζήτηση μεταξύ του Καστ και της υποψήφιας της συμμαχίας αριστεράς και κέντρου, Γιανέτ Χάρα, επικεντρώθηκε στα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης και της ασφάλειας. Τα θέματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου στη Χιλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο 59χρονος υπερσυντηρητικός πολιτικός προηγείται με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 55% και 60%. Στον πρώτο γύρο είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Γιανέτ Χάρα, η οποία εκπροσωπεί ευρεία συμμαχία της αριστεράς και του κέντρου.

Οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν τη διαδοχή του απερχόμενου προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Καστ επανέλαβε ότι οι μετανάστες «έχουν 98 ημέρες για να φύγουν από τη χώρα ελεύθερα. Αν δεν το κάνουν, μόλις ταυτοποιούνται (...) θα απελαύνονται», αναφερόμενος στην περίοδο μέχρι την ανάληψη της προεδρίας, εφόσον εκλεγεί.

Σε περίπτωση εκλογής του, θα είναι ο πρώτος πολιτικός της άκρας δεξιάς που αναλαμβάνει την εξουσία στη Χιλή μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Εκτιμάται ότι στη Χιλή διαμένουν περίπου 337.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα, κυρίως από τη Βενεζουέλα. Αν και η χώρα θεωρείται από τις ασφαλέστερες στη Λατινική Αμερική, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανθρωποκτονίες και οι απαγωγές, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας.

Μέρος του εκλογικού σώματος αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας στην παρουσία παράτυπων μεταναστών. Ο Καστ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για μαζικές απελάσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν θα εφαρμόσει πρακτικές παρόμοιες με αυτές της ICE στις ΗΠΑ.

Η Γιανέτ Χάρα κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι αξιοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα για ψηφοθηρικούς σκοπούς και τόνισε πως τέτοιες τακτικές προκαλούν «εντάσεις με άλλες χώρες». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση του θέματος.

Η Χάρα, 51 ετών, παρουσίασε το δικό της πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά. Προτείνει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και απογραφή των παράτυπων μεταναστών, ώστε να παρακολουθούνται καλύτερα όσοι έχουν ποινικό μητρώο.

Στο ντιμπέιτ συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως ο νόμος για την ευθανασία και η μείωση του χρόνου εργασίας, μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τη θητεία της Χάρα στην κυβέρνηση Μπόριτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Το ολλανδικό ζευγάρι είχε ταξιδέψει σε 3 χώρες πριν την κρουαζιέρα

Ζευγάρι από την Ολλανδία που πέθανε από χανταϊό είχε ταξιδέψει μήνες σε Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη πριν επιβιβαστεί στο MV Hondius. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν στην Αργεντινή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε αντιτρομοκρατική στρατηγική για τη Δύση

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική με στόχο την εξουδετέρωση απειλών στο δυτικό ημισφαίριο και την αποδυνάμωση των καρτέλ, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά ότι το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η κατάσταση στο Ιράν εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: «Περίεργη» η κριτική Τραμπ στον Πάπα, λέει ο καρδινάλιος Παρολίν

Ο καρδινάλιος Παρολίν χαρακτήρισε «περίεργες» τις επιθέσεις Τραμπ στον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για το Ιράν. Απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια, ενώ αύριο ο πάπας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρούμπιο στο Βατικανό.