ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ

ΗΠΑ: Εκτός της θέσης ομοσπονδιακής εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ η Αλίνα Χάμπα

Εφετείο έκρινε ότι η Αλίνα Χάμπα διορίστηκε παράνομα ως ανώτατη ομοσπονδιακή εισαγγελέας στο Νιου Τζέρσεϊ και απέκλεισε την εποπτεία υποθέσεων, πλήγμα για τον Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παραβίασε νόμο διορισμών.

Ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε ότι ο διορισμός της Αλίνα Χάμπα, πρώην προσωπικής δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, στη θέση της κορυφαίας ομοσπονδιακής εισαγγελέα στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν παράνομος. Η απόφαση αποκλείει τη Χάμπα από την επίβλεψη υποθέσεων, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς πάνελ του εφετείου της Φιλαδέλφειας αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο στις προσπάθειες του Τραμπ και του υπουργείου Δικαιοσύνης να τοποθετήσουν συμμάχους τους σε βασικές θέσεις ομοσπονδιακών εισαγγελέων ανά τη χώρα.

Το 3ο κομητειακό εφετείο επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του δικαστή Μάθιου Μπραν, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση Τραμπ παραβίασε ομοσπονδιακή νομοθεσία περί διορισμών, τοποθετώντας τη Χάμπα ως προσωρινή εισαγγελέα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Μάικλ Φίσερ, «είναι προφανές πως η τωρινή διοίκηση έχει απογοητευτεί από ορισμένα από τα νομικά και πολιτικά εμπόδια στην ανάληψη καθηκόντων από τους διορισμένους της».

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει δεκάδες εν εξελίξει ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις στο Νιου Τζέρσεϊ, υποχρεώνοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετήσει νέο εισαγγελέα για την επίβλεψή τους. Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πολύ καλές έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το μνημόνιο συνεννόησης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για «πολύ καλές» επαφές στο Κατάρ, όπου ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν για αγορά αγαθών και νέο δίαυλο επικοινωνίας, με στόχο διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή μετά από συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανυπομονεί για την πρώτη του πτήση με Air Force One του Κατάρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ενθουσιασμό για το πρώτο του ταξίδι με το νέο Air Force One, ευχαριστώντας το Κατάρ για το πολυτελές αεροσκάφος και τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι παρόμοιο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κέρδισα 1,2 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα λόγω επιστροφής μου

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα κέρδη του 1,2 δισ. δολαρίων από κρυπτονομίσματα το 2025, λέγοντας ότι το χρηματιστήριο ωφελεί όλους. Τόνισε πως τα έσοδά του διαχειρίζονται τυφλά καταπιστεύματα, όπως απαιτείται για αξιωματούχους.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλές» οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Κατάρ

Ο Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο των έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στην Ντόχα, τις χαρακτήρισε «πολύ καλές» και ανέφερε πως η αποπυρηνικοποίηση του Ιράν προχωρά θετικά, επισημαίνοντας μείωση των εντάσεων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων από κρυπτονομίσματα για τον Τραμπ το 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων από τα κρυπτονομίσματα το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, ενώ 550 εκατ. δολάρια προήλθαν από τη World Liberty Financial.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά τέλος στο "δικαίωμα εδάφους" μετά απόφαση του Ανωτάτου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει το «δικαίωμα του εδάφους», αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εμπόδισε βασικό αντιμεταναστευτικό του μέτρο, θεωρώντας το επιβλαβές για τη χώρα.