ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Ο πάπας έβγαλε τα παπούτσια, αλλά δεν προσευχήθηκε στο Μπλε Τζαμί

Ο πάπας Λέων επισκέφθηκε το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, βγάζοντας τα παπούτσια του ως ένδειξη σεβασμού. Είναι η πρώτη φορά που πάπας μπαίνει σε μουσουλμανικό τέμενος, στο πλαίσιο της τετραήμερης παραμονής του στην Τουρκία.

Ο πάπας Λέων επισκέφθηκε σήμερα το φημισμένο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, αφαιρώντας τα παπούτσια του ως ένδειξη σεβασμού προς τον ιερό χώρο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εισέρχεται σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια επίσημης παραμονής στην Τουρκία.

Ο πάπας, ο πρώτος Αμερικανός επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, υποκλίθηκε διακριτικά πριν την είσοδό του στο τζαμί. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε από τον ιμάμη και τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης στους χώρους του μεγάλου τεμένους, το οποίο έχει χωρητικότητα 10.000 πιστών.

Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης επίσκεψης, ο Λέων περπάτησε στο εσωτερικό του τζαμιού φορώντας λευκές κάλτσες, διατηρώντας χαλαρό τόνο και ανταλλάσσοντας αστεία με τον Ασκίν Μουσά Τουντσά, τον κορυφαίο μουεζίνη του χώρου. Μετά την επίσκεψη, ο Τουντσά ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ρώτησε τον πάπα αν επιθυμεί να προσευχηθεί, με τον πάπα να απαντά πως προτίμησε απλώς να επισκεφθεί το χώρο.

Σε ανακοίνωση του Βατικανού, αναφέρεται ότι ο πάπας Λέων επισκέφθηκε το τζαμί «σε πνεύμα περισυλλογής και ακούγοντας προσεκτικά, με βαθύ σεβασμό για το χώρο και για την πίστη αυτών που συγκεντρώνονται εκεί για προσευχή».

Το Μπλε Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, κατασκευάστηκε την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό την καθοδήγηση του σουλτάνου Αχμέτ (1603-1617). Η ονομασία του προέρχεται από τα χιλιάδες μπλε κεραμικά πλακάκια που κοσμούν το εσωτερικό του, καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Κ. Κάλας και Επιτρόπων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν

Η Κάγια Κάλας συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου συζήτησαν για ΕΕ-Τουρκία, ασφάλεια, μετανάστευση, ενέργεια, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, καθώς και τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλόβαθμη επίσκεψη ΕΕ στην Άγκυρα για ασφάλεια και μετανάστευση

Κοινή επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν σήμερα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης στο επίκεντρο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κεφαλογιάννη σε Κάλας, Κος, Μπρούνερ πριν τη Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να μεταφέρουν τα σαφή μηνύματα ειρήνης και ασφάλειας της Έκθεσης Προόδου, ενόψει των συναντήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το καλώδιο πρέπει να προχωρήσει, όχι μόνο επικοινωνία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως μετά την εισβολή του Πούτιν χάθηκαν ευκαιρίες για ενίσχυση της αλληλεγγύης στα σύνορα ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΗΠΑ για Τουρκία.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.