ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Παρήγγειλα περισσότερα βομβαρδιστικά B-2 για τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε επιπλέον βομβαρδιστικά B-2, τα οποία, όπως υποστηρίζει, εξάλειψαν το πυρηνικό δυναμικό του Ιράν. Τα B-2 κοστίζουν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια το καθένα και μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παραγγελία για «πολλά περισσότερα» στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2, σύμφωνα με τηλεφωνική του συνομιλία με μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Τραμπ υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά χρησιμοποιήθηκαν κατά τα πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το περασμένο καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι «εξάλειψαν εντελώς το δυναμικό του Ιράν ως προς τα πυρηνικά». Ο ισχυρισμός αυτός έχει αμφισβητηθεί σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγγελία των νέων αεροσκαφών έγινε λόγω της τεχνολογίας τους, καθώς είναι «εντελώς απίστευτα, εντελώς αόρατα». Τα B-2 Spirit της Northrop, με χαρακτηριστικά stealth και σχήμα λάμδα, σχεδιάστηκαν για αποφυγή εντοπισμού από ραντάρ.

Το κόστος για κάθε βομβαρδιστικό B-2 ανήλθε σε περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο κατασκευής τους, ενώ αρχικά σχεδιάζονταν να κατασκευαστούν 132, αν και τελικά τέθηκαν σε υπηρεσία μόλις 21. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των βομβαρδιστικών που παραγγέλθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής απαγόρευσε στην κυβέρνηση Τραμπ τον έλεγχο συσκευών WaPo δημοσιογράφου

Αμερικανός δικαστής απαγόρευσε στην κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει συσκευές που κατασχέθηκαν μετά από έφοδο στο σπίτι ρεπόρτερ της Washington Post, έως ότου το δικαστήριο εγκρίνει την εξέτασή τους, λόγω υπόθεσης διαρροής πληροφοριών.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμφισβήτηση στη Γροιλανδία για τις δηλώσεις Τραμπ

Με δυσπιστία υποδέχτηκαν οι Γροιλανδοί την αναφορά του Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας» σχετικά με τη νήσο τους. Πολλοί τον αμφισβητούν, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του ψευδείς και δηλώνοντας πως δεν είναι οι μόνοι.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ιράν: Σταματήστε τα πυρηνικά αμέσως

Ο Τραμπ κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τα πυρηνικά, προειδοποιώντας με αμερικανική δράση αν δεν συμμορφωθεί. Επισήμανε και καταστολές διαδηλώσεων, αναφέροντας απειλή εκτελέσεων και αδιακρίτους πυροβολισμούς πολιτών από τις αρχές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Γροιλανδία: Συμφωνία για «Χρυσό Θόλο» και ορυκτά του νησιού

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοι θα συνεργαστούν στην αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» και στην εξόρυξη ορυκτών στη Γροιλανδία, με τη συμφωνία να έχει αόριστη χρονική διάρκεια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διστακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για την αποπομπή της Λάιζα Κουκ

Το Ανώτατο Δικαστήριο δείχνει διστακτικό απέναντι στην άμεση απόλυση της Λάιζα Κουκ από το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed, όπως ζήτησε ο Τραμπ, με την απόφαση να αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.