ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ελβετοί βουλευτές στη δικαιοσύνη για τα δώρα προς τον Τραμπ

Δύο Ελβετοί βουλευτές ζήτησαν έρευνα για τα δώρα που έδωσαν Ελβετοί επιχειρηματίες στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, μετά από επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους δασμούς στα ελβετικά προϊόντα, με έμφαση σε ρολόι Rolex και ράβδο χρυσού.

Δύο Ελβετοί βουλευτές κατέθεσαν προσφυγή στον γενικό εισαγγελέα της Συνομοσπονδίας, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για τα δώρα που προσφέρθηκαν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από επικεφαλής ελβετικών επιχειρήσεων στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το αίτημα αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS).

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν αντιπροσωπεία Ελβετών επιχειρηματιών επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επιπτώσεις των δασμών ύψους 39% που επιβλήθηκαν στα ελβετικά προϊόντα από τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη προσοχή προσέλκυσαν ένα επιτραπέζιο ρολόι Rolex και μία προσωποποιημένη ράβδος χρυσού, τα οποία εμφανίστηκαν στο γραφείο του προέδρου στον Λευκό Οίκο. Τα συγκεκριμένα δώρα απασχόλησαν τόσο τα ελβετικά όσο και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο όρος "gold bar diplomacy", που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό Τύπο, ήρθε στο προσκήνιο δέκα ημέρες αργότερα, όταν Βέρνη και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν κοινή δήλωση προθέσεων για μείωση των δασμών στα ελβετικά προϊόντα στο 15%.

Οι βουλευτές των Πράσινων της Ελβετίας, Γκρέτα Γκίζιν και Ραφαέλ Μαχάιμ, υπογραμμίζουν στην καταγγελία τους ότι η υπόθεση έχει σημαντικές εθνικές και διεθνείς διαστάσεις και πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη. Τονίζουν ότι διακυβεύονται η αξιοπιστία των θεσμών, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και η φήμη της Ελβετίας.

Η αξία των δώρων παραμένει άγνωστη, ενώ οι διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες για τον τελικό προορισμό τους θεωρούνται ελλιπείς. Οι βουλευτές ζητούν διερεύνηση σχετικά με το αν πρόκειται για αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σύμφωνα με τον ελβετικό ποινικό κώδικα, επικαλούμενοι συγκεκριμένα το άρθρο 322 περί διαφθοράς αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη μείωση των δασμών έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις εργοδοτικές ενώσεις, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τους Ελβετούς Πράσινους, που χαρακτήρισαν την επίσκεψη των επιχειρηματιών «δημοκρατικά αμφισβητήσιμη».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση και εμφανίζονται σε σχετική φωτογραφία ήταν ο γενικός διευθυντής της Rolex, Ζαν Φρεντερίκ Ντιφούρ, και ο επικεφαλής της εταιρείας χυτηρίου και εμπορίας χρυσού MKS PAMP, Μαρουάν Σακαρτσί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταδίκη Τραμπ για Κάρολ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην απόφαση που τον υποχρεώνει να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια στην Ε.Τζιν Κάρολ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά έρευνα για τις τιμές καυσίμων και τις πρακτικές των πετρελαϊκών

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει αν οι πετρελαϊκές εταιρείες χειραγωγούν τις τιμές καυσίμων, καθώς παρά την αποκλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν και τη μείωση των τιμών πετρελαίου, οι τιμές στα καύσιμα παραμένουν υψηλές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Τραμπ έφτασε στην Ελβετία για τη σύνοδο κορυφής της G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε στη Γενεύη, πριν μεταβεί στο Εβιάν για τη σύνοδο G7. Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στο Ιράν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και σε ζητήματα εμπορίου και τεχνολογίας.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Ο Βανς στην υπογραφή, ανοιχτή η παρουσία Τραμπ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πως θα παρευρεθεί στην υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν την Παρασκευή στη Γενεύη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί και ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις στο Fox News.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέφτεται τον δικηγόρο του, Τοντ Μπλανς, για υπουργό Δικαιοσύνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στον μόνιμο διορισμό του Τοντ Μπλανς ως υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ήδη ασκεί τα καθήκοντα προσωρινά μετά την απόλυση της Παμ Μπόντι τον Απρίλιο.