ΓΔ: 2562.63 1.27% Τζίρος: 151.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:41
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ελβετοί βουλευτές στη δικαιοσύνη για τα δώρα προς τον Τραμπ

Δύο Ελβετοί βουλευτές ζήτησαν έρευνα για τα δώρα που έδωσαν Ελβετοί επιχειρηματίες στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, μετά από επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους δασμούς στα ελβετικά προϊόντα, με έμφαση σε ρολόι Rolex και ράβδο χρυσού.

Δύο Ελβετοί βουλευτές κατέθεσαν προσφυγή στον γενικό εισαγγελέα της Συνομοσπονδίας, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για τα δώρα που προσφέρθηκαν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από επικεφαλής ελβετικών επιχειρήσεων στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το αίτημα αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS).

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν αντιπροσωπεία Ελβετών επιχειρηματιών επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επιπτώσεις των δασμών ύψους 39% που επιβλήθηκαν στα ελβετικά προϊόντα από τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη προσοχή προσέλκυσαν ένα επιτραπέζιο ρολόι Rolex και μία προσωποποιημένη ράβδος χρυσού, τα οποία εμφανίστηκαν στο γραφείο του προέδρου στον Λευκό Οίκο. Τα συγκεκριμένα δώρα απασχόλησαν τόσο τα ελβετικά όσο και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο όρος "gold bar diplomacy", που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό Τύπο, ήρθε στο προσκήνιο δέκα ημέρες αργότερα, όταν Βέρνη και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν κοινή δήλωση προθέσεων για μείωση των δασμών στα ελβετικά προϊόντα στο 15%.

Οι βουλευτές των Πράσινων της Ελβετίας, Γκρέτα Γκίζιν και Ραφαέλ Μαχάιμ, υπογραμμίζουν στην καταγγελία τους ότι η υπόθεση έχει σημαντικές εθνικές και διεθνείς διαστάσεις και πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη. Τονίζουν ότι διακυβεύονται η αξιοπιστία των θεσμών, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και η φήμη της Ελβετίας.

Η αξία των δώρων παραμένει άγνωστη, ενώ οι διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες για τον τελικό προορισμό τους θεωρούνται ελλιπείς. Οι βουλευτές ζητούν διερεύνηση σχετικά με το αν πρόκειται για αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σύμφωνα με τον ελβετικό ποινικό κώδικα, επικαλούμενοι συγκεκριμένα το άρθρο 322 περί διαφθοράς αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη μείωση των δασμών έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις εργοδοτικές ενώσεις, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τους Ελβετούς Πράσινους, που χαρακτήρισαν την επίσκεψη των επιχειρηματιών «δημοκρατικά αμφισβητήσιμη».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση και εμφανίζονται σε σχετική φωτογραφία ήταν ο γενικός διευθυντής της Rolex, Ζαν Φρεντερίκ Ντιφούρ, και ο επικεφαλής της εταιρείας χυτηρίου και εμπορίας χρυσού MKS PAMP, Μαρουάν Σακαρτσί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν προσπαθεί να ελέγξει τις πολιτειακές εκλογές, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς δήλωσε πως η προσφυγή του υπουργείου κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων στη Γερουσία Αλάσκας δεν στοχεύει να δοθεί έλεγχος των πολιτειακών εκλογών στον Τραμπ, διαψεύδοντας τέτοια σενάρια.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά θανατική ποινή για τους δράστες φόνου πυροσβεστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως στηρίζει τη θανατική ποινή για όποιον σκοτώνει πυροσβέστη, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το επιδιώξει ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, σε γεύμα προς τιμήν των πυροσβεστών στον Λευκό Οίκο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγανάκτηση Τραμπ για τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας την επιλογή της Νάβι Πιλάι και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «ντροπιασμένο» λόγω αποφάσεων που, όπως είπε, προσβάλλουν τη δημοκρατία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Να προστατεύσει η ΕΕ το ΔΠΔ μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Βέλγιο ζήτησε από την ΕΕ να προστατεύσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με τον ΥΠΕΞ Πρεβό να τις καταδικάζει έντονα. Ανησυχία εξέφρασε και ο Νορβηγός ΥΠΕΞ για την επέκτασή τους.