ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο Ερντογάν κήρυξε πόλεμο σε τραπεζικούς κολοσσούς, τρενάκι τρόμου με τη λίρα

Απαγορεύθηκαν οι συναλλαγές τουρκικών τραπεζών με Citigroup, UBS, BNP Paribas και διατυπώνονται απειλές για ποινικές διώξεις για χειραγώγηση του νομίσματος. Σώθηκε προσωρινά η λίρα από την κατάρρευση.

«Πόλεμο» στους τρεις τραπεζικούς κολοσσούς (Citigroup, UBS, BNP Paribas) με τις μεγαλύτερες συναλλαγές σε τουρκικές λίρες στην αγορά του Λονδίνου κήρυξαν οι τουρκικές αρχές, με απειλές ακόμη και για ποινικές διώξεις για χειραγώγηση συναλλαγματικής ισοτιμίας, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας, που απειλεί να οδηγήσει την Τουρκία σε συναλλαγματική κρίση και οικονομική κατάρρευση.

Οι απεγνωσμένες «αστυνομικού» χαρακτήρα παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς συναλλάγματος έφεραν ήδη αποτελέσματα, αλλά οι αναλυτές αμφιβάλλουν για τη διάρκειά τους. Η Τουρκία έχει πλέον πολύ ισχνά συναλλαγματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα και δεν φαίνεται να βρίσκει πολύτιμο δανεισμό σε συνάλλαγμα από οποιαδήποτε πηγή, καθώς μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, που οργάνωσε η Citi (!), επανέλαβε ότι η Άγκυρα αποκλείει μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διακυμάνσεις της λίρας χθες θύμιζαν... τρενάκι του τρόμου: όπως φαίνεται στο διάγραμμα με την 24ωρα διακύμανση της λίρας, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε το μεσημέρι σε επίπεδο ρεκόρ, στις 7,26 λίρες/δολάριο. Ακολούθως, η Νομισματική Αρχή της Τουρκίας παρενέβη, ανακοινώνοντας νέους, δρακόντειους περιορισμούς στις συναλλαγές με λίρες στο Σίτι του Λονδίνου, οι οποίοι υποχρέωσαν πολλούς ξένους traders να κλείσουν θέσεις short, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να επανέλθει και κάτω από το επίπεδο των 7,10 λιρών, ενώ αργά χθες το βράδυ βρισκόταν στις 7,1195.

Οι άγριες χθεσινές διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας

lira

Σκιαμαχία με «κερδοσκόπους»

Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στη λίρα, αλλά και να πείσει την τουρκική γνώμη ότι για την πίεση στο νόμισμα ευθύνονται μόνο ξένοι κερδοσκόποι, προχώρησε σε απαγόρευση συναλλαγών των τουρκικών τραπεζών με τις τρεις τράπεζες που έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις στη λίρα, δηλαδή τις Citigroup, UBS και BNP Paribas. Αυτή η απαγόρευση σημαίνει ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν επιτρέπεται πλέον να συνάπτουν συμβάσεις swaps με τις τρεις τράπεζες για να τους χορηγούν τουρκικές λίρες, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιες ή πελάτες τους για να ασκήσουν πίεση στην ισοτιμία του νομίσματος.

Η αντιπαράθεση, μάλιστα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ποινικοποίηση, ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση θέλουν να δώσουν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, θα θεωρούνται ως πράξεις χειραγώγησης, η οποία διώκεται ποινικά, όσες συναλλαγές έχουν αποτέλεσμα την «παραπλανητική τιμολόγηση» ή τη διατήρηση των τιμών σε «μη φυσικά ή τεχνητά» επίπεδα. Ουσιαστικά, οποιαδήποτε συναλλαγή δεν αρέσει στις τουρκικές αρχές ανοίγει ο δρόμος για να χαρακτηρίζεται ως πράξη χειραγώγησης, με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu να αναφέρει, προειδοποιητικά προς τους ξένους τραπεζίτες, ότι εξετάζονται από τις αρχές και οι προσφυγές στην ποινική Δικαιοσύνη.

Τα προβλήματα παραμένουν

Παρά την προσπάθεια να μετατραπεί μια οικονομική κρίση σε αστυνομικό/πολιτικό θρίλερ, τα θεμελιώδη δεδομένα που οδηγούν σε μαζική έξοδο κεφαλαίων από την Τουρκία δεν αλλάζουν. Από την αρχή του χρόνου, καθώς οι εμπορικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο και η κεντρική τράπεζα της χώρας πωλούν συνεχώς δολάρια για να συγκρατήσουν την πτώση της λίρας, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. σε περίπου 86 δισ. δολ. στο τέλος Απριλίου, ποσό που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι λήξεις εξωτερικού χρέους του επόμενου 12μήνου, που φθάνουν τα 168 δισ. δολ.

Για να καλυφθεί το άνοιγμα αυτό, ο μόνος τρόπος είναι να εισέλθουν ξένα κεφάλαια στην Τουρκία. Όμως, οι επενδυτές βλέπουν ότι η χώρα οδηγείται σε βαθιά ύφεση, λόγω και της πανδημίας, ενώ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς τα επιτόκια της λίρας έχουν μειωθεί κάτω από τον πληθωρισμό, προκειμένου να υποστηριχθεί με δάνεια η τουρκική οικονομία, κάτι που σημαίνει όμως ότι ένας επενδυτής που θα φέρει στην Τουρκία συνάλλαγμα για βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση βγαίνει χαμένος από τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Έτσι, ούτε καν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού προσφέρονται πλέον να δώσουν μια «ανάσα» στην τουρκική οικονομία.

Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ξένος αναλυτής, «το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι πολλοί επενδυτές και αναλυτές είναι αρνητικοί για την Τουρκία εξαιτίας των πράξεων της κεντρικής τράπεζας, που από τη μια εγκαταλείπει κάθε έννοια συνετής πολιτικής, μειώνοντας επιθετικά τα επιτόκια και από την άλλη "καίει" δανεικά συναλλαγματικά αποθέματα». Σημειώνεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς έχει βρεθεί με πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, δανείζεται βραχυπρόθεσμα (με swaps) δολάρια από τις κρατικές εμπορικές τράπεζες, πρακτική που μόνο βιώσιμη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο κόλπο με την τουρκική λίρα: Πώς εκτοξεύθηκε κατά 65%

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε εγγύηση στους καταθέτες για απώλειες λόγω πτώσης της λίρας, όμως αυτοί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πωλήσεις δολαρίων. Η εκρηκτική άνοδος των τελευταίων ημερών ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα με κόστος άνω των 8 δισ. δολ.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο άλμα 25% για την τουρκική λίρα μετά την «εγγύηση» από Ερντογάν

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα αργά χθες, μετά την ανακοίνωση Ερντογάν ότι το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές των Τούρκων καταθετών από ενδεχόμενη πτώση της λίρας.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο Halkbank: Αρχίζει η δίκη στις ΗΠΑ που τρομάζει τον Ερντογάν

Για ξέπλυμα χρήματος από το Ιράν κατηγορείται η κρατική τουρκική τράπεζα. Στις 3 Μαΐου αρχίζει η δίκη στη Ν. Υόρκη. Τις εντολές φέρεται ότι έδιναν ο Ερντογάν και ο γαμπρός του. Μεγάλη απειλή για την τουρκική οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία στο όριο: Προσφυγή στο ΔΝΤ ή capital controls

Ηχηρή προειδοποίηση από Αμερικανό καθηγητή, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ: ο Ερντογάν πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Ταμείου, αλλιώς θα πρέπει να επιβάλει καταστροφικά μέτρα για να σταματήσει την πτώση της λίρας.