ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυματίζει μπροστά από φωτεινό ουρανό.

Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της άτομο, λέει ο ΟΗΕ

Πάνω από 50.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συγγενείς τους το 2024, σχεδόν μία κάθε δέκα λεπτά, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Το 60% των γυναικοκτονιών διαπράττεται από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας.

Περισσότερες από 50.000 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους το 2024 από συγγενείς τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου των γυναικοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά το προηγούμενο έτος, συνολικά 83.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από πρόθεση διεθνώς. Από αυτές, το 60% ήταν θύματα δολοφονίας από τον σύντροφό τους ή άλλο μέλος της οικογένειάς τους, όπως αποκαλύπτει έκθεση των υπηρεσιών ΟΗΕ Γυναίκες και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Περίπου 50.000 γυναίκες και κορίτσια βρήκαν τον θάνατο από τον σύντροφο ή στενό συγγενή, γεγονός που μεταφράζεται σε 137 θύματα καθημερινά, ή μία κάθε δέκα λεπτά.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία από 117 χώρες. Αν και ο αριθμός είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 2023 (51.100), η έκθεση επισημαίνει πως αυτή η διαφορά δεν αντανακλά πραγματική βελτίωση αλλά οφείλεται σε διαφορετικές μεθόδους καταγραφής μεταξύ των χωρών.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ τονίζουν ότι οι αριθμοί παραμένουν αμετάβλητοι, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Οι γυναικοκτονίες εξακολουθούν να αφαιρούν τη ζωή από δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κάθε χρόνο, χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος. Το σπίτι, μάλιστα, παραμένει ο πιο επικίνδυνος χώρος για τις γυναίκες και τα κορίτσια που διατρέχουν κίνδυνο.

Ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 20% των θυμάτων φόνων παγκοσμίως το 2024, το 60% αυτών δολοφονήθηκε σε ιδιωτικό χώρο. Αντίθετα, μόνο το 11% των δολοφονιών ανδρών διαπράχθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν μένει ανεπηρέαστη από το φαινόμενο, με την Αφρική να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων γυναικοκτονιών από οικεία πρόσωπα, περίπου 22.000 ετησίως.

Η Σάρα Χέντριξ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, υπογραμμίζει πως οι γυναικοκτονίες αποτελούν μέρος ενός κύκλου βίας που ξεκινά με καταναγκαστικό έλεγχο, απειλές και παρενόχληση, συχνά και στον ψηφιακό χώρο.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει εντείνει τη βία κατά των γυναικών, δημιουργώντας νέες μορφές, όπως η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων χωρίς συναίνεση και η διασπορά βίντεο τύπου «deepfakes» μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαδικτυακή βία δεν περιορίζεται στον ψηφιακό κόσμο αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες και στην πραγματική ζωή, μέχρι και σε γυναικοκτονία. Η Σάρα Χέντριξ επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης νόμων που θα αναγνωρίζουν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, και θα διασφαλίζουν ότι οι δράστες θα λογοδοτούν πριν φτάσουν στο έγκλημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, λόγω νέων ρωσικών επιθέσεων και χρήσης πυραύλου Orechnik, με τον Ουκρανό πρεσβευτή να καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές από ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πολιτικές υποδομές, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μετά από πλήγματα με νεκρούς και διακοπές θέρμανσης στο Κίεβο.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στo Σουδάν οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική κρίση

Οι γυναίκες στο Σουδάν φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, με τα σπίτια που διοικούνται από γυναίκες να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μλαντένοφ με Παλαιστίνιο αξιωματούχο στη Ραμάλα

Ο Νικολάι Μλαντένοφ, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στο νέο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τη δημιουργία του, ως κεντρικό σημείο του ειρηνευτικού του σχεδίου.