ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Βέλγιο: Γενική απεργία παραλύει αεροδρόμια και ΜΜΜ στις Βρυξέλλες

Γενική απεργία στο Βέλγιο προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων στα κύρια αεροδρόμια και σοβαρά προβλήματα στα ΜΜΜ. Η κινητοποίηση αφορά μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, με απεργία και στο προσωπικό ασφαλείας.

Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα στο Βέλγιο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές και δημόσιες μεταφορές, κυρίως στις Βρυξέλλες. Λόγω της κινητοποίησης, τα περισσότερα αεροπλάνα στα δύο κύρια αεροδρόμια της χώρας παραμένουν καθηλωμένα.

Η απεργία αποτελεί συνέχεια μιας σειράς διαμαρτυριών κατά των κυβερνητικών προτάσεων για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, καθώς οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Διεθνούς Αεροδρομίου των Βρυξελλών, ακυρώθηκαν όλες οι αναχωρήσεις και περίπου οι μισές αφίξεις, λόγω της απεργίας του προσωπικού ασφαλείας που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο αποσκευών. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπό του.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας σε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Η εταιρία διαχείρισης των δημόσιων μεταφορών STIB ανακοίνωσε στην πλατφόρμα X ότι το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων μετρό, λεωφορείων και τραμ έχει διακοπεί.

Η κυκλοφορία στην πόλη επιβαρύνθηκε περαιτέρω από φωτιές σε μεγάλες λεωφόρους, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν συλλήψεις διαδηλωτών. Οι απεργοί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των βασικών συνδικάτων και ακτιβιστικών οργανώσεων όπως η Greenpeace και η Oxfam, αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις του ομοσπονδιακού συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπαρτ Ντε Βεβέρ, με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Ο Τιερί Μπόντσον, ηγέτης του συνδικάτου FGTB, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTBF ότι «αυτό που πραγματικά μας κινητοποιεί είναι οι συντάξεις», τονίζοντας πως οι αλλαγές θα μειώσουν το εισόδημα των συνταξιούχων και θα αυξήσουν την αβεβαιότητα στον υπολογισμό των κρατικών συντάξεων. Η FGTB αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Ο πρωθυπουργός Μπαρτ Ντε Βεβέρ, που προέρχεται από τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA), ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο και ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού. Παρά τις εξαγγελίες για μείωση των ελλειμμάτων χωρίς αύξηση φόρων, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σφάλμα λογισμικού προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων στις 8 Σεπτεμβρίου

Η NATS ανακοίνωσε πως η βλάβη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στις 8 Σεπτεμβρίου, που επηρέασε χιλιάδες επιβάτες και ακύρωσε 2.000 πτήσεις, οφειλόταν σε σφάλμα λογισμικού και δεν σχετίζεται με στρατιωτική παρέμβαση ή παλαιότερο συμβάν.
Ταξί σε αναμονή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΑΤΑ: Νέες τιμές στις υπηρεσίες ταξί – Δικαίωση για τον κλάδο

Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί για διαδρομές από και προς τα μεγάλα αεροδρόμια και σε περίπτωση αναμονής οχήματος ανακοίνωσε το Συνδικάτο Ταξί Αττικής. Η νέα τιμολόγηση θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύσεις 125 εκατ. και 39 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια Β. Ελλάδας έως 2026

Ο Χρ. Δήμας τόνισε τη σημασία των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη διασύνδεση με Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις, τις παραχωρήσεις αεροδρομίων και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Drone επιτήρησης πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Γερμανίας για χρήση drones

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Γερμανίας συνεδρίασε για το περιστατικό με drone στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle υπό τον καγκελάριο Μερτς. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία διερευνά πιθανή επίθεση που απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Απαιτούνται κι άλλα μέτρα λόγω ουρών στα αεροδρόμια της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε πως χρειάζονται ακόμη βήματα για να λυθούν τα προβλήματα με τους αυτοματοποιημένους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, που έχουν φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.