ΓΔ: 2614.73 0.30% Τζίρος: 167.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:36
Φώτο: Shutterstock

Σόιμπλε: Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με χρήματα των φορολογουμένων

Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους, όμως θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού υπογράμμισε σε συνέντευξη του, ο Β. Σόιμπλε.

Δομικές αλλαγές θα υπάρξουν σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην Γερμανία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σημειώνει οτι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τα χρήματα των φορολογουμένων, τονίζει πως πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο οι μισθολογικές διαφορές και υπογραμμίζει πως «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας επίσης πως «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορονοϊού».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ακόμη λάθος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί «με χρήματα των φορολογουμένων» και κάνει λόγο για την «διαδεδομένη», όπως λέει, άποψη, ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης».

Όμως το κράτος «δεν μπορεί όμως να αντικαθιστά μονίμως τον τζίρο μας», υπογραμμίζει και προβλέπει ότι η Γερμανία θα βιώσει δομικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει κλασικά μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της», προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε και συμβουλεύει τους πολιτικούς στην Γερμανία να εκμεταλλευθούν την αναταραχή προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες μισθολογικές ανισότητες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του κλίματος. Δεν θεωρεί ότι το ολοένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναπόφευκτο, ενώ τονίζει ότι για να το αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, «αλλά θα πρέπει αυτό να το δεχτούμε».

«Δεν προτείνω βέβαια να απαλλαγούμε από την αρχή του ανταγωνισμού, αλλά ως τμήμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ισχυρότερους μηχανισμούς εξισορρόπησης και περιορισμών», προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συζήτηση παρεμβαίνει επίσης ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου Ούντο ντι Φάμπιο, ο οποίος επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναστείλει τα μέτρα περιορισμού της κίνησης του πληθυσμού. «Παντού, όπου το επιτρέπει η κατάσταση των κρουσμάτων, πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος», δηλώνει ο κ. Ντι Φάμπιο, μιλώντας στην Bild. «Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν το παν προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα και να προσαρμόσουν τα μέτρα στη νέα ενημέρωση. Αυτό πρέπει να συμβεί με έναν στόχο: να δώσει πίσω στους πολίτες την ελευθερία τους – σε περιβάλλον υπεύθυνης ασφάλειας», εκτιμά ο γερμανός δικαστικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ξήρανση του Βιστούλα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η πτώση υδάτων σε Ρήνο και Βιστούλα με ιστορικά χαμηλά

Ο Ρήνος απειλείται με διακοπή της ναυσιπλοΐας λόγω πολύ χαμηλής στάθμης εξαιτίας έλλειψης βροχής, προειδοποιεί η BDB. Αντίστοιχα, σε ιστορικά χαμηλά έπεσε και ο ποταμός Μπιστούλα στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το IMGW.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η Ευρώπη απροετοίμαστη σε ρωσικές επιθέσεις με drones

Σύμφωνα με μελέτη του IISS, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ρωσικές επιθέσεις με drones, ενώ δυσκολεύονται να αποδώσουν με σαφήνεια την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Κρεμλίνο.
Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό οι γερμανικές αρχές για την πιθανότητα νέου περιστατικού με drone

Η Γερμανία ιδρύει ερευνητική εγκατάσταση για την ασφάλεια από drones μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Λειψίας. Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου στη Σαξωνία-Άνχαλτ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε γερμανική βάση

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν πάνω από στρατιωτική βάση στη δυτική Γερμανία, γνωστή για υπόγεια αποθήκη. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από ενημέρωση του κέντρου ασφαλείας της εγκατάστασης.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρεσβεία: Προβοκάτσια το συμβάν με drone στη Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο χαρακτήρισε «στημένη προβοκάτσια» την καταγγελία για επίθεση drone σε γερμανικό αεροδρόμιο και εκφράζει ανησυχία για νέο κύμα αντιρωσικής υστερίας, ενώ οι γερμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρώσοι χάκερ πίσω από πλαστό βίντεο για παραίτηση Μερτς

Οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι η ομάδα χάκερ Storm-1516, που συνδέεται με τη ρωσική GRU, ευθύνεται για το παραποιημένο βίντεο παραίτησης του Μερτς και για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.