ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ

ΗΠΑ: Πάγωμα πόρων σε Δημοκρατικές πολιτείες και απειλές για απολύσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε 26 δισ. δολάρια που προορίζονταν για πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, επικαλούμενη το shutdown που αποδίδει σε ηγέτες των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στο πάγωμα ομοσπονδιακών πόρων ύψους 26 δισ. δολαρίων, οι οποίοι προορίζονταν για πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη. Η απόφαση αυτή υλοποιεί την απειλή του Λευκού Οίκου να αξιοποιήσει το τρέχον shutdown του ομοσπονδιακού κράτους για να πλήξει έργα που στηρίζουν οι Δημοκρατικοί.

Συγκεκριμένα, η Νέα Υόρκη επρόκειτο να λάβει 18 δισ. δολάρια για την επέκταση γραμμής του μετρό και την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από τον ποταμό Χάντσον. Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών συνέδεσε το πάγωμα των πόρων με το shutdown, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι εξήγησε ότι λόγω απουσίας προϋπολογισμού, το υπουργείο αναγκάστηκε να απολύσει το προσωπικό που είχε την ευθύνη εξέτασης των ανωτέρω έργων. Παράλληλα, κατήγγειλε την απόφαση των Δημοκρατικών να κρατήσουν "όμηρο" την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη χορήγηση 1,2 δισ. δολαρίων στην Καλιφόρνια, που αφορούσαν την ανάπτυξη δικτύου παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, υπογράμμισε ότι το έργο θα συνεχιστεί παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προειδοποίησε για ενδεχόμενες απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων αν το shutdown διαρκέσει, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου Κάρολαϊν Λέβιτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εντός δύο ημερών. Ήδη, περίπου 750.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία, ενώ εργαζόμενοι σε «βασικές» υπηρεσίες παραμένουν στη θέση τους χωρίς αμοιβή.

Ο Χακίμ Τζέφρις τόνισε ότι το πάγωμα των πόρων θα οδηγήσει χιλιάδες Νεοϋορκέζους στην ανεργία. Ο Τσακ Σούμερ κατηγόρησε τον Τραμπ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Τίλις εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις στο Κογκρέσο.

Η Γερουσία δεν κατάφερε να εγκρίνει προσωρινό προϋπολογισμό, παρατείνοντας το αδιέξοδο. Το shutdown, το 15ο στις ΗΠΑ από το 1981, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην ομοσπονδιακή διοίκηση και την αμερικανική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέιλορ Σουίφτ συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τέιλορ Σουίφτ κατέβαλε 160.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη για τον γάμο της

Η Τέιλορ Σουίφτ πλήρωσε πάνω από 160.000 δολάρια στον δήμο Νέας Υόρκης για τα έξοδα αστυνομίας και μέτρων ασφαλείας κατά τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι στο Madison Square Garden, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος.
Γέφυρα του Μπρούκλιν Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρρευση ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη – Εκκενώσεις στο Μανχάταν

Δρόμοι στο κέντρο του Μανχάταν εκκενώθηκαν λόγω καθίζησης σε υπό ανακαίνιση ουρανοξύστη, κοντά στο Grand Central και τον ΟΗΕ. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Το 38όροφο κτίριο μετατρέπεται από γραφεία σε διαμερίσματα.
Κοντινή φωτο μπατζού US Secret Service
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ τραυματίες από πυροβολισμούς στο Μπρούκλιν, τέσσερα παιδιά

Τουλάχιστον οκτώ άτομα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο Κόνεϊ Άιλαντ του Μπρούκλιν το βράδυ του Σαββάτου. Όλοι μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η σημαία των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Βανς απαντά στους επικριτές με αφορμή τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επέκρινε όσους εστιάζουν στις "ατέλειες" της χώρας, κατά την ομιλία του στη Νέα Υόρκη για τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, παρουσία δεκάδων ιστιοφόρων από 20 χώρες.
Times Square Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας πλήττει την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ πριν την 4η Ιουλίου

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ πλήττεται από έντονο καύσωνα, με θερμοκρασίες έως 45°C σε πόλεις όπως Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, επηρεάζοντας Μουντιάλ και εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Αρχές προειδοποιούν για ακραία φαινόμενα.