ΓΔ: 1997.98 0.53% Τζίρος: 73.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:42:39
Φυσικό Αέριο
Φώτο: Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου. Credits: Shutterstock

ExxonMobil: Στα 8-9 τρισ. κ. πόδια το φυσικό αέριο σε «Πήγασο», «Γλαύκο»

Η ποσότητα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα "Πήγασος" και "Γλαύκος" της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμάται στα 8-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, σύμφωνα με την ExxonMobil.

Η ποσότητα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα «Πήγασος» και «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 8 με 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε η ExxonMobil στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε ότι ο κ. Τζον Άρντιλ ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο σχετικά με τα αρχικά ευρήματα της τελευταίας γεώτρησης στο «Πήγασος». Όπως τόνισε, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τόσο από το συγκεκριμένο κοίτασμα όσο και από το «Γλαύκος», η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει τα 8 με 9 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτήρισε τα νέα ως «πολύ θετικά μηνύματα από την ExxonMobil».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Άρντιλ την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής συνεργασία με την εταιρεία και τη δραστηριοποίησή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, μετέφερε το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης, με στόχο την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και τη θετική επίδραση στο ενεργειακό κόστος των Κυπρίων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, «τα νέα είναι θετικά, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ – η ExxonMobil είναι από τις πρώτες εξ αυτών – είναι εταιρείες παγκόσμιοι κολοσσοί που η παρουσία τους αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυπριακή ΑΟΖ».

Σε ερώτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν οι εν λόγω ποσότητες, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένη συζήτηση με την εταιρεία. Το προσεχές διάστημα αναμένονται συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς ExxonMobil με σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, στόχος που έχει τεθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

chevron
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει η επιστροφή της Chevron για έρευνες φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο αμερικανικός κολοσσός ανανεώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, την ώρα που ο Τραμπ αλλάζει το τοπίο στην ενέργεια. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τις γεωτρήσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι της ΕΕ η πλήρης απαγόρευση ρωσικού αερίου

Η ΕΕ εισέρχεται στην τελική φάση απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου. Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν για να υιοθετήσουν το μέτρο μετά το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου και πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
ADMIE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρέσινγκ της Κομισιόν φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Κύπρο για τη διασύνδεση

Μετά την έντονη πίεση της Κομισιόν Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος για τον GSI, με συμφωνία για εκταμίευση των 25 εκατ., επανεκκίνηση ερευνών και την "καυτή πατάτα" των τουρκικών αντιδράσεων να περναει στην Αθήνα.
Ρωσικό αγωγός φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ενισχύουμε τις εξαγωγικές δυνατότητες φυσικού αερίου

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εργάζεται για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου, αν και φέτος αναμένονται μειώσεις τόσο στις εξαγωγές αερίου όσο και στην παραγωγή πετρελαίου, όπως εκτιμά το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας.
Δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Υγροποιημένο φυσικό αέριο ΗΠΑ στη Βουλγαρία από METLEN, Shell, TotalEnergies

Η METLEN, σε συνεργασία με Shell και TotalEnergies, κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια ΥΦΑ στη Βουλγαρία, με παραδόσεις από ΗΠΑ το 2025-2026 μέσω του τερματικού Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.