ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βολιβιανή σημαία
Συνδικαλιστής ηγέτης από τον Παναμά αιτείται άσυλο στη Βολιβία

ΔΝΤ: Δάνειο 320 εκατ. δολαρίων στην Βολιβία για τον κορονοϊό

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε ζητήσει ποτέ δανεισμό από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όσο πρόεδρος ήταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες (2006-2019).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε πίστωση 320 εκατ. δολαρίων στη Βολιβία για να τη βοηθήσει να καλύψει έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ και αυτό ενέκρινε δάνειο 320 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό και επίσης σε όλα όσα αφορούν τον κορονοϊό. Δεν τέθηκε κανένα προαπαιτούμενο», είπε χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, ο Χοσέ Λουίς Παράδα.

«Η πανδημία της COVID-19 θα έχει σοβαρές συνέπειες στη Βολιβία. Η επείγουσα βοήθεια του ΔΝΤ θα συμβάλλει να χρηματοδοτηθούν υγειονομικές δαπάνες και έκτακτα μέτρα αρωγής» ώστε να καλυφθούν «οι ανάγκες της χώρας», ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε ζητήσει ποτέ δανεισμό από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όσο πρόεδρος ήταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες (2006-2019), ο οποίος απέρριπτε το ενδεχόμενο για ιδεολογικούς λόγους.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντέδρασε έντονα μέσω Twitter. «Αφήσαμε μια Βολιβία σταθερή, με οικονομική ανάπτυξη, που δεν είχε δανειστεί ούτε δολάριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αλλά «τώρα, η de facto κυβέρνηση στράφηκε στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο με όρο να θέσει σε εφαρμογή την ευελιξία στην εργασία, να μειώσει το κράτος, να ιδιωτικοποιήσει (δημόσιες) υπηρεσίες», στηλίτευσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Βολιβία, όπου καταγράφονταν μέχρι χθες σχεδόν 500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 30 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επιβάλλει μέτρα περιορισμού.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνητικό κτίριο Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βολιβία διαβεβαιώνει: Τέλος στις επιδοτήσεις καυσίμων το 2027

Η Βολιβία θα τερματίσει τις επιδοτήσεις καυσίμων τον Ιανουάριο του 2027, σύμφωνα με συμφωνία με το ΔΝΤ. Παράλληλα, θα αυξηθούν ορισμένες κοινωνικές δαπάνες. Τα καύσιμα επιδοτούνταν στη χώρα σχεδόν επί είκοσι χρόνια.
Γιώργος Πιτσιλής στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πιτσιλής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη φορολογική διοίκηση

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στο διεθνές εργαστήριο του ΔΝΤ τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική Διοίκηση, δίνοντας έμφαση στη θεσμική ανεξαρτησία, την ψηφιοποίηση και την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Σε εγρήγορση για κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα καλεί η Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα, κυβερνοεπιθέσεις και απάτες. Παρά την αισιοδοξία, εκφράζονται ανησυχίες για τη σταθερότητα και τα αποθέματα ασφαλείας.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησαν αντιπρόσωποι στο ΔΝΤ κατά την ομιλία Ρώσου αξιωματούχου

Ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της IMFC του ΔΝΤ, καθώς αρκετοί αντιπρόσωποι –κυρίως από την ΕΕ και σκανδιναβικές χώρες– αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ξεκίνησε την ομιλία του.