Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν 1.500 ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά, καθώς ο τζίρος υποχωρεί συνεχώς, ενώ πολλές αντιμετωπίζουν πλέον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας γράφει άρθρο της Deutsche Welle.
H εφημερίδα επικαλείται τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών (DBB) η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την τροφοδοσία εστιατορίων, πανδοχείων και συναφών επιχειρήσεων, η οποία φτάνει μέχρι και το 90% του τζίρου.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης η DW αναφέρει τη ζυθοποιία Moritz Fiege με έδρα το Μπόχουμ, η οποία παράγει πάνω από 10 εκατ. λίτρα μπύρα τον χρόνο και μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούσε συνολικά τριακόσια εστιατόρια. Μόνο η βαρελίσια μπύρα έφτανε στο 20% του συνολικού τζίρου. Επιπλέον, η επιχείρηση ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής μπύρας στα εντός έδρας παιχνίδια για τους οπαδούς της Μπόχουμ, ποδοσφαιρικής ομάδας με φανατικό κοινό, που αγωνίζεται σήμερα στη δεύτερη κατηγορία της Μπούντεσλιγκα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Ήδη 12 από τους συνολικά 80 εργαζόμενους της επιχείρησης έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Φρένο στις εξαγωγές premium μπύρας
Στις αρχές Μαρτίου οι ζυθοποιίες κατέγραψαν μία μικρή άνοδο στις πωλήσεις καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου έγιναν «αγορές πανικού» από εκείνους που ήθελαν να αποθηκεύσουν μπύρα στο ντουλάπι. Κατά τα άλλα η καθοδική πορεία συνεχίζεται, ακόμη και για τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.
«Μηδέν εις το πηλίκον» και για τις εξαγωγές premium μπύρας, που απορροφούσε πέρσι το 5% της παραγωγής για την Krombacher υπογραμμίζει η DW.
Μόνο η ιταλική αγορά απορρόφησε πέρσι 340 εκ. λίτρα από τις premium μπύρες της χώρας, ενώ άλλα 180 εκ. λίτρα είχαν εξαχθεί στην Κίνα. Ωστόσο εν μέσω πανδημίας όλες οι εμπορικές σχέσεις έχουν «παγώσει».