ΓΔ: 2309.34 1.30% Τζίρος: 154.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:40
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο αναπτύσσει 4,5 εκατ. εθνοφύλακες μετά τις «απειλές» των ΗΠΑ

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε την ανάπτυξη 4,5 εκατ. εθνοφυλάκων σε όλη τη Βενεζουέλα, μετά τις αμερικανικές «απειλές» και την αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στην Καραϊβική.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την ανάπτυξη 4,5 εκατομμυρίων εθνοφυλάκων σε όλη τη χώρα, σε αντίδραση στις «απειλές» των ΗΠΑ, που αναπτύσσουν στρατιωτικούς πόρους στην Καραϊβική.

«Αυτή την εβδομάδα, θα ενεργοποιήσω ειδικό σχέδιο» το οποίο προβλέπει να αναπτυχθούν «πάνω από 4,5 εκατ. εθνοφύλακες για να εγγυηθούν την κάλυψη όλης της εθνικής επικράτειας». Πρόκειται για άνδρες «προετοιμασμένους, ενεργούς και ένοπλους», τόνισε ο κ. Μαδούρο, μερικές ημέρες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως διπλασιάζει στα 50 εκατομμύρια δολάρια την αμοιβή που προσφέρει για τη σύλληψή του.

Η εθνοφυλακή της Βενεζουέλας είχε ιδρυθεί από τον θανόντα πρώην πρόεδρο Ούγο Τσάβες, του οποίου ο κ. Μαδούρο θεωρείται πολιτικός κληρονόμος. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχει κάπου 5 εκατ. μέλη, πολίτες ή εφέδρους, κι αναφέρεται στο γενικό επιτελείο.

Αναφερόμενος στις «ξαναζεσταμένες» αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος του, που βρίσκεται «παρατραβηγμένες» και «παράλογες», ο κ. Μαδούρο υποσχέθηκε επίσης «τουφέκια και πυραύλους για την αγροτιά» ώστε «να υπερασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ειρήνη» στη Βενεζουέλα, «τουφέκια και πυραύλους στην εργατική τάξη για να υπερασπίσει την πατρίδα μας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Καραϊβική, στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, λίγο καιρό μετά τον διπλασιασμό της αμοιβής που προσφέρει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον κ. Μαδούρο, στον οποίο προσάπτει πως είναι «επικεφαλής» καρτέλ — το Καράκας αντιμετώπισε με οργή την κατηγορία και αμφισβήτησε καν πως υπάρχει το καρτέλ για το οποίο έκανε λόγο η Ουάσιγκτον.

«Έχουμε κι εμείς δυνάμεις ανεπτυγμένες, σε όλη την Καραϊβική (...) που μας ανήκει, στη θάλασσά μας, στο έδαφός μας, που ανήκουν στη Βενεζουέλα», αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Ανησυχία για ανάπτυξη ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – Επαφή με Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Καραϊβική, κοντά στη Βενεζουέλα, και ανακοίνωσε πως θα θέσει το ζήτημα στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Έχουμε 5.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους απέναντι στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε πως η χώρα διαθέτει 5.000 φορητούς ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Igla-S, ικανούς να αντιμετωπίσουν αμερικανικές απειλές, εν μέσω στρατιωτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: «Αρκετά με τις εντολές της Ουάσιγκτον», δηλώνει η Ροδρίγκες

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις παρεμβάσεις στη χώρα της και τόνισε πως μόνο οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους, απορρίπτοντας ξένες πιέσεις.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες επιδιώκει συμφωνίες με την αντιπολίτευση

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συμφωνίες με την αντιπολίτευση για το καλό του λαού, τονίζοντας πως οι διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν την ειρήνη στη χώρα.
Νικολάς Μαδούρο ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του Μαδούρο στο Καράκας

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μαδούρο διαδήλωσαν στο Καράκας ζητώντας την απελευθέρωσή του, καθώς εκείνος και η σύζυγός του κρατούνται στις ΗΠΑ μετά από στρατιωτική επιχείρηση. Πανό με το σύνθημα «Θέλουμε να γυρίσουν πίσω» υψώθηκε στην πόλη.